Санлікар Ляшко поскаржився на бізнес, який працює попри карантин, і пригрозив штрафами

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Держпродспоживслужба найближчим часом здійснить перевірки бізнесу, який продовжує працювати всупереч карантину. Порушники отримають штрафи за порушення правил.

Про це він розповів в інтерв’ю Інтерфаксу.

«Я отримав чергові фотографії з кричущими фактами, що працюють ресторани, і вже розмовляв із заступником міністра економіки Сергієм Глущенком і главою Держпродспоживслужби, щоб ми зосередили увагу на цих порушеннях. За результатами цієї зустрічі ми проведемо селекторну нараду з регіональними керівниками Держпродспоживслужби. Порушників каратимуть», — пояснив Ляшко.

За його словами, під час введення жорсткого карантину МОЗ дослухався до бізнесу і дозволив працювати на період новорічних свят. Але під час карантину бізнес не дотримується обмежень, які встановив уряд. Водночас Ляшко підкреслив, що загалом у країні карантин дотримується.

Які бувають штрафи

За порушення карантинних правил передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 17 до 34 тисяч гривень для громадян і від 34 до 170 тисяч гривень для посадових осіб.

Кримінальна відповідальність настає, якщо порушення карантинних правил спричинило тяжкі наслідки для здоров’я або сприяло масовому зараженню.

Наприкінці 2020 року нардепи запровадили нові штрафи за порушення карантину для бізнесу. Наприклад, за обслуговування відвідувачів без маски передбачено штраф від 3 400 до 5 100 гривень.

  • Міністерство охорони здоровʼя не наполягатиме на продовженні жорсткого карантину після 25 січня.
  • В Україні за рішенням Кабміну з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати можна лише певними групами товарів.