Facebook видалила десятки фейкових акаунтів, пов’язаних із партією Порошенка «Європейська солідарність»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У грудні 2020 року у Facebook та Instagram видалили десятки облікових записів, сторінок і груп, пов’язаних із партією «Європейська солідарність» та громадськими організаціями «Справа громад» й «Антикорупційний блокпост».

Про це йдеться у звіті компанії від 12 січня.

За даними Facebook, ці профілі були створені в Україні та орієнтовані на внутрішню аудиторію для «маніпулювання суспільною дискусією».

«Люди, які стоять за цією активністю, використовували фейкові акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки та писати у групах, названих за містами в Україні», — наголосили у Facebook.

Як зазначається, мережа розміщувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політику в Україні, а також «схвальні коментарі про «Європейську солідарність», її кандидатів, громадську організацію «Справа громад» і про п’ятого президента Петра Порошенка та критику президента Володимира Зеленського».

«Вони також поширювали контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставили лайки і коментували під текстами інших людей, щоб показати, що вони більш популярні, ніж насправді... Частину цього контенту місцеві фактчекери оцінили як фальшиву», — вказується у звіті.

Окрім цього, Facebook видалила 12 мереж в Україні, Киргизстані, Казахстані, Бразилії, Аргентині, Пакистані, Індонезії та Марокко, спрямовані на аудиторії в межах цих країн. Ще п’ять — з Ірану, України, Франції, Марокко та Росії, вони мали на меті вплив на людей поза межами цих країн.

«Ці субʼєкти будуть продовжувати спроби обманювати і вводити людей в оману, зокрема змушувати певні точки зору виглядати такими, що більш широко підтримуються або критикуються, ніж насправді», — додали у Facebook.

Загалом через «скоординовану неавтентичну поведінку» було видалено 1 957 акаунтів у Facebook і 707 в Instagram, також видалено 156 сторінок та 727 груп.

Згодом колишній радник п’ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков написав на своїй сторінці у соцмережі, що Facebook забанив сторінки активістки ГО «Справа громад» Марії Мадзігон, оскільки вважає, що вона — бот.

«ФБ сьогодні сповістив про те, що зніс 27 акаунтів активістів ГО «Справа громад» через скоординованість дій. І головним координатором був призначений бот на імʼя Марія Мадзігон, у якої виявилося 2 (два) аккаунти в ФБ і 2 (два) аккаунти в Інсті. І головна біда і порушення правил ФБ — скоординованість дій», — заявив він.