Головний санлікар Ляшко: Україна може запровадити свідоцтво про щеплення, якщо ефективність вакцин буде доведена

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Головний санлікар Ляшко: Україна може запровадити свідоцтво про щеплення, якщо ефективність вакцин буде доведена

Синиця Олександр / УНІАН

Український уряд розглядає можливість запровадити міжнародне свідоцтво про вакцинацію, передбачене міжнародними медико-санітарними правилами Всесвітньої організації охорони здоров’я. Свідоцтво буде потрібно для перетину державного кордону України, але його схвалять лише після свідчень про ефективність вакцин від коронавірусу.

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За словами Ляшка, свідоцтво про вакцинацію не варто плутати з так званими імунними паспортами. Свідоцтво не є новинкою — правила використання такого документа всі держави-члени ВООЗ затвердили ще у 2005 році.

«До пандемії COVID-19 найчастіше таке свідоцтво видавалося після проведення вакцинації проти жовтої лихоманки, і це свідоцтво вимагали при перетині державного кордону країн, в яких є ймовірність інфікування жовтою лихоманкою, для того щоб зупинити міжнародне поширення цієї хвороби», — сказав він.

За словами головного санлікаря, свідоцтва про вакцинацію потрібні лише для в’їзду у країну, а імунні паспорти виконують зовсім іншу функцію, і ВООЗ застерігає від введення такого документу.

«Питання запровадження імунних паспортів поки що на порядку денному не стоїть. Імунний паспорт — це документ, який засвідчує наявність імунітету проти коронавірусної хвороби і надає певні привілеї людям з імунітетом», — сказав Ляшко.

Він також пояснив, що запровадження свідоцтва може відбутися лише після того, як Міністерство охорони здоров’я переконається, що вакцинація унеможливлює поширення вірусу. Документ замінить страховий поліс, що покриває лікування коронавірусу, негативний ПЛР-тест або самоізоляцію, що необхідні для вʼїзду до України під час карантину.

«Дослідження, які проводилися щодо імунобіологічних препаратів проти COVID-19, спрямовані насамперед на зменшення летальності та тяжкості перебігу хвороби серед вакцинованих… Правила дозволяють видавати міжнародні свідоцтва про проведення вакцинації тільки, якщо вакцина дозволена до використання ВООЗ», — зазначив головний санлікар.

Станом на сьогодні ВООЗ схвалила лише вакцину від компаній Pfizer і BioNTech.