Повна ізоляція та іній на стінах камери. Омбудсман Денісова розповіла про умови утримання в колонії РФ українського політв’язня Вигівського

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Український політв’язень Валентин Вигівський, якого утримують у російській колонії, перебуває у важкому психоемоційному стані.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook український омбудсман Людмила Денісова.

«Сьогодні отримала повідомлення від матері Валентина з такими тривожними новинами від сина. Як він пише — вже тримається з останніх сил», — розповіла вона.

За словами Вигівського, він перебуває у повній ізоляції від зовнішнього світу: телевізор, радіо та газети залишаються недоступними, а прогулянки відбуваються в окремій клітці. Єдина можливість спілкування, яку має політв’язень, — паперові листи.

«Але таке листування обмежується на період його тримання в ШІЗО. На додаток, вони доходять лише на адресу батьків. Останній лист від Валентина батьки отримали 22 жовтня 2020 року», — наголосила Денісова.

Окрім цього, омбудсман заявила, що у камері українця постійний холод — у морози стіни вкриваються інеєм, чоловік скаржиться на сильні болі у хребті, однак у тих умовах, де його утримують, він не може отримати належної медичної допомоги.

«Валентин 7-й рік перебуває у незаконному ув’язненні та наразі його утримують в «ФКУ ИК-11 УФСИН РФ по Кировской области» у приміщенні камерного типу з низкою обмежень. Йому заборонені телефонні переговори з рідними, довгострокові побачення, обмежена кількість харчових продуктів, які можна купити в тюремному магазині», — зазначила Денісова.

Водночас Вигівського періодично з надуманих причин переводять до штрафного ізолятора, що передбачає ще більше обмежень.

«Такий режим утримання у приміщенні камерного типу — терміном 6 місяців та ШІЗО — терміном 15 діб, чергують вже майже 4 роки», — додала омбудсман, зауваживши, що через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, представників консульської служби України в РФ не допускають до політв’язня.

У зв’язку з цим Денісова вкотре звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою «припинити ганебні дії та відновити права громадянина України на життя, належні умови тримання, отримання необхідної медичної допомоги та на звʼязок із зовнішнім світом», а також закликала міжнародну спільноту дати відповідну реакцію на порушення Європейської Конвенції з прав людини, Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН, та не припиняти тиск на РФ.

Справа Вигівського

Мешканець Києва Валентин Вигівський зник у вересні 2014 року у Сімферополі, куди поїхав нібито на виставку з авіації. Згодом з’ясувалося, що чоловік поїхав до Криму, щоби передати гроші знайомій на лікування дідуся. Пізніше сам Валентин розповів родичам, що дівчина співпрацювала з ФСБ і виманила його на півострів, щоби чоловік почав працювати на Росію.

У грудні 2015 року Вигівського засудили до 11 років колонії суворого режиму за «економічне та військове шпигунство в авіакосмічній галузі Росії».

Наразі українець перебуває в колонії в село Утробіно, неподалік Кірово-Чепецька у Кіровській області.