Мерія Парижу: До 2030 року Єлисейські поля перепланують у «незвичайний сад»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Мерія Парижу: До 2030 року Єлисейські поля перепланують у «незвичайний сад»

Rodrigo dos Reis / Unsplash

Міська влада Парижу створить на Єлисейських полях «незвичайний сад» протяжністю 1,9 км. Про це заявила мер міста Анна Ідальго, передає The Guardian.

Перепланування відбудеться після 2024 року — спочатку Париж прийме літні Олімпійські ігри. Роботи планують завершити до 2030 року. На реконструкцію витратять приблизно €250 мільйонів.

«Легендарний проспект втратив свою пишність за останні 30 років. Парижани поступово відмовляються від нього, і на ньому було кілька криз, зокрема протести «жовтих жилетів». Його часто називають найкрасивішим проспектом у світі, але ті з нас, хто працює тут щодня, уже абсолютно не впевнені в цьому», — зазначила Ідальго.

Проєкт редизайну комітет Єлисейських полів розпочав ще у 2018 році. Тепер у плани міста входить скоротити наполовину місця для автомобілів, перетворивши їх на пішохідні та зелені зони, а також висадити «тунелі» з дерев, щоб поліпшити якість повітря.

Сьогодні Єлисейські поля відомі своїми дорогими кафе, розкішними магазинами, торговими центрами та однією з найвищих орендних ставок у світі.

Також там проводять щорічний військовий парад у День взяття Бастилії 14 липня.

Sergii Bozhko / Unsplash

За приблизними даними, щоденно Єлисейськими полями проходять 100 тисяч пішоходів (72% — туристи, 22% — ті, хто там працюють) й проїжджають 3 тисячі автомобілів на годину.

Mark Lawson / Unsplash

Назва Єлисейських полів означає міфічний грецький рай. Спочатку це була суміш болота і городів. Садівник Людовика XIV (Короля-Сонця) Андре Ленотр першим спроєктував широку набережну з вʼязами з кожного боку — вона мала назву Grand Cours. У 1709 році набережну перейменували на Єлисейські поля і розширили, а до кінця століття це стало популярним місцем для прогулянок і пікніків. Саме тут Париж відсвяткував звільнення від нацистської окупації в 1944 році.