Арнольд Шварценеггер висловився щодо сутичок у Вашингтоні, звинуватив Трампа у спробі перевороту і показав свій меч

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Арнольд Шварценеггер висловився щодо сутичок у Вашингтоні, звинуватив Трампа у спробі перевороту і показав свій меч

@Schwarzenegger / Twitter

Відомий американський актор, бодібілдер, бізнесмен і політик Арнольд Шварценеггер висловився щодо заворушень у Вашингтоні та звинуватив президента Дональда Трампа у спробі перевороту. Як член республіканської партії США він закликав до національної єдності та підтримки обраного президента Джо Байдена.

Свою промову Шварценеггер опублікував у Twitter.

Колишній губернатор штату Каліфорнія й актор, який дістав славу завдяки головним ролям у касових бойовиках 80—90-х років, порівняв штурм Капітолія прибічниками Трампа із Ніччю битого скла, коли нацисти влаштували масштабний єврейський погром в Австрії, де він провів дитинство. На думку Шварценеггера, подібне сталося й у США 6 січня.

«Битим склом стали вікна Капітолія США. Але натовп не просто побив шибки Капітолія. Вони побили ідеї, які ми вважали недоторканими. Вони не просто зламали двері будівлі, яка забезпечує американську демократію. Вони побили кожен принцип, на якому була заснована наша країна», — заявив він.

Шварценеггер уперше розповів про важкі роки свого дитинства, коли його батько й багато людей довкола переживали депресію післявоєнного часу, усвідомлюючи злочини, до яких були причетні, знущалися з власних родин, били своїх дітей. За словами актора, ці люди «переживали фізичну біль через уламки у своїх тілах та емоційну біль через те, що вони бачили або робили».

«Зростаючи, я був оточений зламаними людьми, що заливали вином провину за свою співучасть у злочинах найстрашнішого режиму в історії. Не всі з них були скаженими антисемітами чи нацистами. Багато хто просто йшов з ними поруч, крок за кроком. Це були пересічні люди», — сказав актор.

Він зазначив, що подібні трагедії починаються з брехні та нетерпимості, і застеріг від повторення австрійського досвіду у США. При цьому Шварценеггер не вважає, що американці на таке здатні.

«Президент Трамп шукав можливості змінити результати виборів — чесних виборів. Він хотів влаштувати переворот, вводячи в оману людей своєю брехнею. Мого батька та наших сусідів теж ввели в оману брехнею, і я знаю, до чого призводить подібна брехня. Президент Трамп — це невдалий лідер. Він увійде в історію як найжахливіший президент. Хороша новина — скоро він буде настільки ж невідповідним часу, як старий твіт», — додав Шварценеггер.

На переконання актора, який є членом Республіканської партії, багато його однопартійців проявили безхребетність, оскільки терпіли витівки Трампа та фактично стали «співучасниками тих, хто ніс стяг самовдоволеного заколоту в Капітолії». Він закликав притягнути до відповідальності всіх причетних до подій у Вашингтоні, а також оновити політичну систему, щоб не допустити подібного в майбутньому.

Шварценеггер продемонстрував свій меч, з яким знімався в культовому фільмі «Конан-варвар», і порівняв його з демократією, яка теж потребує гартування.

«Дещо про мечі: чим більше ти гартуєш меч, тим міцнішим він стає... Я кажу вам це не для того, щоб ви стали експертами з мечів, а тому що наша демократія — як сталь меча. Що більше вона загартована, тим міцнішою стає», — пояснив він.

Шварценеггер закликав американців до переоцінки самих себе і своїх політичних переконань, до єднання та повернення демократії на перше місце у США. На його думку, американці з усіх партій мають підтримати обраного президента Байдена та допомогти йому захистити Конституцію.

«Тим, хто вважає, що може зневажати Конституцію США, я скажу: ви ніколи не переможете. Обраний президенте Байдене, ми стоїмо разом з вами сьогодні, завтра і завжди на сторожі нашої демократії, охороняючи від тих, хто їй погрожує», — наголосив він.