У США заарештували «вікінга» та викрадача меблів, які штурмували Капітолій. На них чекає суд

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Федеральний суд округу Колумбія в США висунув обвинувачення трьом учасникам штурму Капітолія, що відбувся 6 січня. Тоді президент Дональд Трамп заохотив натовп своїх прихильників увірватися до парламенту, а після того, як штурм призвів до жертв, звинуватив цих людей у насильстві.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Серед обвинувачених — персонажі мемів, чиї фотографії облетіли всі соцмережі та ЗМІ: це «вікінг» Джейкоб Ченслі на прізвисько Джейк Анджелі та викрадач підставки для книг, якою користувалась спікерка Палати представників, Адам Джонсон.

Обидва чоловіки штурмували будівлю Конгресу з відкритими обличчями та не уникали камер. «Вікінг» Анджелі навіть демонстрував свої характерні татуювання, а Джонсон позував із пюпітром у руці.

Фото та відео, на яких ці чоловіки штурмують парламент, були настільки віральними, що правоохоронці з легкістю встановили їхні особи, не використовуючи спецзасобів — вони просто взяли інформацію, доступну у відкритих джерелах.

Третім обвинуваченим став законодавець із Західної Вірджинії Деррік Еванс, який також не дбав про безпеку й транслював прямий ефір штурму в Facebook, брав участь у сутичках сам і підбурював до дій навколишніх. Після того, як прибічники Трампа увірвалися до будівлі, чоловік закричав: «Ми всередині, ми всередині! Деррік Еванс у Капітолії!»

Усіх трьох звинуватили у свідомому проникненні до зони з обмеженим доступом без законних підстав із застосуванням насильства та з порушенням спокою всередині. Джонсона, який цікавився пюпітром конгресвумен Ненсі Пелосі, також додатково звинуватили у крадіжці державного майна.