Держдеп США звинуватив Іран у покритті відповідальних за збиття українського літака МАУ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Держдеп США звинуватив Іран у покритті відповідальних за збиття українського літака МАУ

Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

З нагоди роковин збиття літака Міжнародних авіаліній Україні в небі над столицею Ірану держсекретар США Майкл Помпео звинуватив іранське керівництво у покритті відповідальних за трагедію.

Заява опублікована на сайті Держдепу США.

Український літак збили двома ракетами класу земля-повітря 8 січня 2020 року після зльоту в Тегерані. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Те ж саме підтвердила розвідка західних країн.

У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.

За словами держсекретаря США, американський народ вшановує пам’ять загиблих пасажирів та екіпажу літака МАУ, життя яких було «різко і безглуздо» забрано рік тому в результаті невиправданого обстрілу.

Помпео також зазначив, що попри визнання помилки Корпусу стражів ісламської революції, жоден з них досі не отримав покарання за цей вчинок.

«Ми з нетерпінням чекаємо дня, коли іранська влада оцінить життя іранського народу з тим самим завзяттям, з яким вона тепер прикриває злочини своїх чиновників», — сказав він.

У листопаді заступник генерального прокурора України заявив, що Іран розслідує катастрофу як ненавмисне вбивство, а винні можуть отримати не більше ніж по три роки вʼязниці. Він додав, що Іран ігнорує запити України та не показує повні результати слідства.