У Києві відкрили сквер памʼяті загиблих у катастрофі літака МАУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Києві в парку «Вербовий гай» (Дніпровський район) відкрили сквер памʼяті жертв катастрофи літака МАУ з бортовим номером PS 752, який 8 січня 2020 року збили іранські військові.

Про це повідомляють Міністерство закордонних справ і «Суспільне», журналісти якого були присутні на церемонії.

У парку встановили символічний камінь з табличкою, до якого поклали квіти СЕО авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» Євген Дихне, заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць, заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович, співробітники МАУ, родичі загиблих і представники країн, чиї громадяни теж загинули в катастрофі — Канади, Великої Британії, Афганістану. Також на церемонії була посол Швеції.

У роковини трагедії президент Володимир Зеленський заявив, що незабаром в Україні зʼявиться памʼятник екіпажу PS 752.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • 31 грудня Іран з пʼятої спроби передав Україні проєкт технічного звіту про причини катастрофи. До цього в Тегерані заявили, що виплатить сімʼям жертв по $150 тисяч, але в МЗС України висловили невдоволення. Канада також обурилася, заявивши, що суму компенсації визначатимуть на переговорах після розслідування.
  • 8 січня міністри закордонних справ України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану зробили спільну заяву.