Цукерберг звинуватив Трампа в підбурюванні до насильства та пояснив, чому Facebook забанила його акаунт

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Цукерберг звинуватив Трампа в підбурюванні до насильства та пояснив, чому Facebook забанила його акаунт

Justin Sullivan / Getty Images

Засновник і керівник компанії Facebook Марк Цукерберг розкритикував президента США Дональда Трампа через заохочення до штурму Конгресу та звинуватив у спробі завадити мирній передачі влади переможцю виборів Джо Байдену. Раніше терпима до політики глави держави Facebook забанила його до інавгурації нового президента.

«Шокуючі події останніх 24 годин наочно демонструють, що президент Дональд Трамп має намір використати час, що залишився йому на посаді, щоб підірвати мирний і законний перехід влади до його обраного наступника Джо Байдена», — написав голова Facebook.

6 січня Трамп виступив перед своїми прихильниками у Вашингтоні та заохотив їх увірватися до будівлі Конгресу США під час процедури затвердження обраним президентом Джо Байдена. Унаслідок сутичок з правоохоронцями загинули чотири людини. Служби безпеки США проігнорували численні повідомлення про підготовку до штурму й не посилили захист Капітолія у столиці.

Цукерберг звинуватив президента в тому, що він використовує свою посаду для потурання насильству, а також зазначив, що відтепер задача для всієї країни — забезпечити мир протягом наступних 13 днів — до 20 січня, коли влада перейде до нової адміністрації. До цього часу, а може й довше, акаунти Трампа у Facebook та Instagram будуть заблоковані.

«Ми вважаємо, що дозволити президенту користуватися нашими послугами в цей період — це занадто великий ризик», — зазначив Цукерберг.

Він також пояснив, що під час торічних конфліктів у США соцмережа не видаляла дописи Трампа, оскільки вони становили суспільний інтерес, хоча інколи порушували стандарти спільноти. Але тепер «контекст змінився» — президентське «підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраного уряду» стало неприпустимим.

Раніше на ті ж самі дописи Трампа відреагувала Twitter — компанія висунула Трампу вимогу видалити їх самостійно, інакше його акаунт буде заблокований назавжди.

Після заворушень у Вашингтоні, які надихнув Трамп, Республіканська партія та бізнес-еліта США почали обговорювати можливість дострокового усунення президента від влади. За найбільш ймовірним сценарієм, місце глави держави посяде віцепрезидент Майкл Пенс.