Reuters: Прибічники Трампа відкрито говорили, що планують безпорядки у Вашингтоні. На це не реагували і провалили захист Конгресу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Прибічники Трампа відкрито говорили, що планують безпорядки у Вашингтоні. На це не реагували і провалили захист Конгресу

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

Прибічники президента США Дональда Трампа готувалися до кривавих подій 6 січня у Вашингтоні заздалегідь і відкрито обговорювали свої плани в соцмережах. При цьому правоохоронні органи ніяк на це не реагували та не посилили охорону Капітолія, на території якого розташований Конгрес.

Як пише Reuters, захоплення Конгресу, де засідають члени Сенату й Палати представників, є однією з найнебезпечніших помилок у системі безпеки за останній час. На думку чинних і відставних правоохоронців, найупізнаваніший символ американської міці перетворився на безодню політичного насильства.

У той час, як плануванням безпеки майбутньої інавгурації обраного президента Джо Байдена опікується безліч правоохоронних відомств, захисту засідання Конгресу, що мав затвердити перемогу демократичного кандидата, приділили значно менше уваги.

Провал безпеки Капітолія стався попри чисельні повідомлення про можливе насильство з боку палких прихильників Трампа, які надихалися президентськими конспірологічними заявами про «вкрадені вибори».

Захистом території Капітолія займався єдиний підрозділ поліції з 2 тис. службовців. Із незрозумілих причин до захопленого Конгресу в перші години не прибув жоден із безлічі безпекових підрозділів. Також ніхто з правоохоронців не відреагував на заклик Трампа «піти до Капітолія».

Перерахунку голосів колегії виборщиків, звичайній формальності для затвердження обома палатами Конгресу результатів виборів президента, передували тижні погроз із боку прихильників Трампа у соцмережах. Попри всі ознаки ймовірного насильства в день засідання поліція Капітолія не просила підкріплення та допомоги інших правоохоронних органів.

За даними джерела в Міністерстві національної безпеки США, до відомства ніхто не звертався. Загони Національної гвардії, викликані мером Вашингтону, почали мобілізацію лише через годину після початку штурму Конгресу прихильниками президента.

Для порівняння, ці відомства агресивно давали відсіч протестувальникам Black Lives Matter влітку 2020 року — як у Вашингтоні, так і в інших містах США.

За словами колишнього очільника поліції Капітолія Терренса Ґейнера, правоохоронці навчені стримувати протести перед великими мармуровими сходами, щоб захищати комплекс наче фортецю. Але у цих будівлях XIX століття так багато дверей і вікон, що заблокувати їх усі неможливо.

Коли натовпи бунтівників увірвалися всередину, їм ніхто не заважав ходити по кабінетах, звисати з балконів, чіпати речі тощо. Для того, щоб зрозуміти причини такого провалу у безпеці, доведеться реконструювати всі події від самого початку, і шукати помилки в діях поліції, вважає Ґейнер.

Законотворці Конгресу вважають, що поліція діяла цілком адекватно ситуації, проте їй точно бракувало підготовки до подібних подій, тоді як прихильники Трампа діяли за давно спланованим сценарієм.

Дехто з конгресменів від Демократичної партії, занепокоєні можливим насильством, намагалися зібрати всю наявну інформацію щодо запланованих акцій у Вашингтоні, проте жодне з агентств не бачило ніяких ознак ймовірних проблем. Також не було сповіщень про підготовку до протидії насильству, повідомляє джерело видання в Конгресі.

Зазвичай правоохоронні органи в американській столиці місяцями готується до масштабних протестів. Представники десятків відомств, включно з підрозділами поліції та Секретної служби, збираються у вашингтонському офісі ФБР для координації та планування протидії безпорядкам, розповів один із колишніх посадовців Міністерства юстиції.

Старший посадовець федеральних органів правопорядку повідомив виданню, що підготовка до захисту Вашингтону включає дії поза межами Капітолія — саме там, де перед натовпом послідовників виступав із промовою Трамп. За його словами, всі знали про підготовку до безпорядків.

Чиновник був шокований непідготовленістю поліції, коли почалися сутички. Він порівняв її із Кейстоунськими копами — некомпетентними поліцейськими з однойменної серії комедій початку ХХ століття.

Трамп у Twitter обіцяв «дику» подію, яка переверне результати виборів президента, і прибув на неї особисто, щоб заохотити своїх послідовників до дій, закликаючи до «проявів сили». Білий дім наразі не коментує роль президента у насильницьких протестах, що призвели до провалу систем безпеки Капітолія.

Посадовці адміністрації Вашингтону розповіли, що керівництво міста прагнуло не допустити силової відповіді на безпорядки, оскільки було налякане повторенням сцен брутальних дій щодо протестувальників проти расизму та поліцейської жорстокості, які сталися біля Білого дому в червні 2020 року.

За їхніми словами, було незрозуміло, чому міська поліція так довго їхала до Капітолія. Нацгвардію викликали о другій дня, але наказ про мобілізацію надійшов лише через пів години.

Хоча вторгнення протестувальників до Капітолія було безпрецедентним, за кілька днів до 6 січня з’явилося багато попереджувальних знаків. Багато прибічників Трампа, що прибули до Вашингтону, охоче ділилися планами у соцмережах — зокрема в Parler, популярний у крайніх правих колах. Деякі користувачі навіть обговорювали можливість таємного провезення зброї до столиці. У Twitter представники конспірологічного культу QAnon почали обговорювати мітинг Трампа 6 січня та натякати на можливе насильство ще з Нового року.

  • 6 січня, після захоплення прихильниками Дональда Трампа будівлі Конгресу під час затвердження конгресменами обрання Джо Байдена президентом, до Вашингтону направили Національну гвардію США. За декілька годин будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Під час сутичок загинули чотири людини. Обраний президент Джо Байден назвав ці події заколотом.
  • 7 січня Конгрес завершив процедуру підрахунку голосів колегії виборщиків і затвердив перемогу Джо Байдена на виборах президента США. Дональд Трамп, хоч і не погоджується з результатом, але все ж обіцяє мирно передати владу.
  • Після заворушень у Вашингтоні, які надихнув Дональд Трамп, Республіканська партія та бізнес-еліта США почали обговорювати можливість дострокового усунення президента від влади. За найбільш ймовірним сценарієм, місце глави держави займе віцепрезидент Майк Пенс.