Катар врегулював трирічний конфлікт із країнами Перської затоки. Держави домовилися про відновлення дипвідносин

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Катар врегулював трирічний конфлікт із країнами Перської затоки. Держави домовилися про відновлення дипвідносин

Twitter / KSAMOFA

У Саудівській Аравії під час саміту країн Перської затоки було підписано угоду про врегулювання трирічного конфлікту з Катаром і відновлення дипломатичних відносин.

Про це пише Al Jazeera.

Відповідну угоду підписали Саудівська Аравія та її союзники — Бахрейн, ОАЕ та Оман. Посередником був Кувейт, також на саміті був присутній міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі. Усі вони погодилися на нормалізацію відносин із Катаром, спільну боротьбу з тероризмом і відмовилися посягати на територіальну цілісність одне одного.

Напередодні для візиту катарського еміру Саудівська Аравія відкрила кордон із Катаром. Уранці 5 січня літак з еміром Катару приземлився в королівстві, де його особисто зустрічав саудівський кронпринц Мухаммед бін Салман. Біля трапу літака емір Катару Тамім бін Хамад аль Тані та саудівський кронпринц Мухаммед бін Салман обійнялися. Ці кадри облетіли всі провідні ЗМІ світу, адже катарський лідер уперше за три роки відвідав саміт країн Перської затоки.

«Те, що відбулося на саміті, стало повним завершенням конфлікту і повним відновленням дипломатичних відносин із Катаром», — зазначив після саміту міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал бен Фархан аль Сауд.

Також на саміті була присутня американська делегація, адже посередником у цій угоді виступали зокрема й США. Очолював її радник Трампа та його зять Джаред Кушнер. Саме він є відповідальним у Білому домі за близькосхідну політику.

  • З червня 2017 року країни Перської затоки — Саудівська Аравія спільно з Єгиптом, Бахрейном і Обʼєднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) — запровадили всеосяжне ембарго щодо Катару. Країну звинуватили в підтримці та фінансуванні терористів. Доха у відповідь подала позови в міжнародні суди.
  • Протягом трирічної блокади ці арабські країни тримали закритими свої кордони, порти та повітряний простір для громадян і компаній з Катару. Наприкінці 2018 року Катар на тлі суперечки вийшов з організації країн — експортерів нафти (ОПЕК), до якої входив багато років поспіль.