Плівки КДБ Білорусі щодо Шеремета: білоруський екссиловик готовий свідчити в Україні. Записи передав у грудні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар, який розповсюдив плівки, де силовики Білорусі обговорюють можливість убивства журналіста Павла Шеремета, заявив про готовність свідчити в Офісі генпрокурора. Він також сказав, що передав відповідні записи українським правоохоронцям «приблизно у грудні» 2020 року. Про це він розповів «Суспільному».

Макар розповів, що після оприлюднення плівок, 4 січня, з ним зв’язувалися українські спецслужби, але офіційного допиту не було. Чоловік планує прилетіти у Київ, проте наразі не знає коли — це залежатиме від українських спецслужб.

«Я розмовляв і дав свою згоду на співпрацю. Я буду готовий дати свідчення в Генеральній прокуратурі України. Також я сказав, що свідчення буде готовий надати колишній співробітник, який зараз виїхав у країну Євросоюзу», — наголосив екссиловик.

За словами Макара, запис потрапив до нього у 2012 році від анонімних джерел з Комітету держбезпеки Білорусі. На плівках він почув ім’я свого товариша Олега Алкаєва — колишнього начальника Мінського СІЗО, керівника «розстрільної групи», яка виконувала смертні вироки. Макар розповів, що захотів врятувати Алкаєву життя і передав плівки американським спецслужбам.

Макар наголосив, що також залишаються живими екскомандир бригади спецназу Володимир Бородач, начальник відділу МВС Білорусі по боротьбі з корупцією Вʼячеслав Дудкін та російський політолог Андрій Суздальцев, чиї імена також фігурували на плівках.

«Були зроблені усі можливі експертизи [аудіозапису]. Проводилась фоноскопічна експертиза, яка підтверджена [...] І найголовніше, що людина, колишній працівник КДБ, який має безпосередній стосунок і до тих людей, з якими розмовляє Зайцев [колишній глава КДБ Білорусі], зараз перебуває в країні ЄС і готовий дати свідчення в європейському міжнародному суді, і в Генпрокуратурі України», — зазначив Макар.

Колишній силовик пояснив, що запис вирішив оприлюднити лише зараз, після масових протестів у Білорусі, бо раніше у країні була інша політична ситуація.

«Я 100% пожертвував би своїм життям, і цей запис сьогодні ми б не почули. Ми б не відкрили очі на усі ці злочини, які планувалися, які були вчинені, зокрема, вбивство Шеремета. Якби у 2016 році, коли Шеремета підірвали, я опублікував ці дані, я думаю, що я, можливо, допоміг би розібратися у злочині, але сьогодні я не допоміг би своєму білоруському народові впоратися з цим диктаторським режимом», — сказав Макар.

  • 4 січня брюссельське видання EUobserver і білоруські опозиційні канали опублікували аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета. На цих записах звучить ймовірний голос ексочільника Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева. Зазначається, що запис було зроблено 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа».
  • У МВС України вже заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у вбивстві Павла Шеремета.
  • Окрім Шеремета, на записах згадувалися імена Олега Алкаєва (колишній начальник мінського СІЗО №1), Володимира Бородача (полковник у відставці, колишній командир бригади спецназу) і Вʼячеслава Дудкіна (один з головних борців із корупцією у Білорусі). Вони проживають у країнах Європи.
  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. Справу Шеремета досі не розкрили.
  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. Пізніше на брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства і назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і співробітник Сил спецоперацій Андрій Антоненко. Усім їм повідомили про підозру й обрали запобіжний захід — тримання під вартою.
  • Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлію Кузьменко теж вважають виконавцем, а Яну Дугарь — поплічником. Нині в СІЗО перебуває лише Антоненко, 11 серпня Кузьменко відпустили під домашній арешт, Дугарь ще раніше вийшла під заставу.