Медведчук назвав головного санлікаря Ляшка «непорозумінням від медицини», а відмову реєструвати вакцину з РФ — «маразматичною балаканиною»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук різко відреагував на слова головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про те, що Україна не буде реєструвати російську вакцину від коронавірусу «Супутник V».

Про це йдеться у його заяві, розміщеній на офіційному сайті партії.

«Заява головного санлікаря України, точніше «непорозуміння від медицини» Ляшка про те, що Україна не реєструватиме «Супутник V», оскільки в МОЗ планують використовувати лише ті вакцини, які пройшли третю фазу клінічних випробувань, — це маразматична балаканина, яка не має нічого спільного ні з медициною, ні з інтересами українських громадян», — заявив Медведчук.

Він також запропонував просвітити Ляшка щодо випробувань інших вакцин.

«Наразі не пройшла третю фазу випробувань жодна з вакцин — ні Pfizer (третя фаза завершиться 2023 року), ні Moderna (2022 року), ні AstraZeneca (2023 року). Як і вакцина китайської компанії Sinovac Biotech, про укладення контракту на закупівлю якої відрапортував президент Зеленський», — додав нардеп.

Медведчук також зазначив, що заяви українських представників влади свідчать, «що вони взагалі живуть в космосі, зовсім не вмикають мізки і не бачать різниці між закупівлею вакцини за кордоном і виробництвом її в Україні з отриманням для цього високих технологій».

Окрім цього, він закликав владу думати про національні інтереси, а не про «вигуки і забаганки Вашингтона».

Нагадаємо, напередодні Медведчук заявив, що харківська фармацевтична компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоровʼя та Державного експертного центру МОЗ із заявою про державну реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V».

Згідно з оприлюдненими документами, «Біолік» уже домовився з російськими розробниками вакцини про випуск препарату на підприємстві, а передавання технологій з Росії для виробництва кінцевої лікарської форми вакцини може зайняти близько двох тижнів.

Водночас головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко запевнив, що Україна використовуватиме лише ті вакцини проти коронавірусу, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень, а також які зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною політикою.