Президент Казахстану підписав закон про скасування смертної кари за злочини в мирний час

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про скасування смертної кари. Про це йдеться на сайті глави держави.

Таким чином Казахстан приєднався до Другого факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, спрямованого на скасування смертної кари.

Цей протокол був прийнятий Генасамблеєю ООН 15 грудня 1989 року. Усі країни, які до нього приєдналися, зобовʼязуються не застосовувати в себе смертну кару й викреслити її із законодавства. Наразі до Міжнародного пакту приєдналися 173 держави, а до Другого факультативного протоколу — 88 держав, пише DW.

Казахстан приєднався до протоколу у вересні цього року, а 23 грудня законопроєкт ухвалив парламент, повідомляє казахстанська служба «Радіо Свобода».

Глава Міністерства закордонних справ заявляв, що після ратифікації протоколу Казахстан зможе застосовувати смертну кару тільки в одному випадку — під час війни до засуджених за скоєння особливо тяжких злочинів військового характеру.

У Казахстані останні 17 років діяв мораторій на смертну кару, але суди продовжували засуджувати до вищої міри покарання за злочини, що кваліфікували як теракти. Засуджені до страти натомість відбували довічне увʼязнення й могли б бути страчені в разі скасування мораторію.