OCCRP назвав президента Бразилії «людиною року у сфері організованої злочинності та корупції». У списку фіналістів був Коломойський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
OCCRP назвав президента Бразилії «людиною року у сфері організованої злочинності та корупції». У списку фіналістів був Коломойський

Ricardo Moraes-Pool / Getty Images

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) назвав президента Бразилії Жаїра Болсонару «людиною року у сфері організованої злочинності та корупції». У списку фіналістів був й український олігарх Ігор Коломойський. Про це повідомили у пресслужбі центру.

Болсонару, перемігши на виборах як антикорупційний кандидат, оточив себе корумпованими фігурами, використовував пропаганду для просування своїх популістських програм і підривав систему правосуддя.

У списку центру він з невеликим відривом обійшов президента США Дональда Трампа та главу Туреччини Реджепа Ердогана. У центрі наголосили, що ці два фіналісти теж «отримували вигоду від пропаганди, підривали демократичні інституції у своїх країнах, політизували свої системи правосуддя, винагороджували корумповані внутрішні кола».

Останнім у списку фіналістів став колишній акціонер ПриватБанку Ігор Коломойський. Його звинувачують у тому, що він отримав позику банку на понад $5 мільярдів. У центрі наголошують, що «гроші зникли в офшорах, а збитки становили 40% усіх вкладів приватних осіб у країні».

  • ПриватБанк вважає, що Коломойський та другий ексакціонер Боголюбов відмили майже $800 мільйонів. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова до Канцелярського суду штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки та стверджував, що бізнесмени за рахунок грошей банку скуповували нерухомість у штатах Огайо, Техас, Флорида і Кентуккі.
  • 4 серпня Федеральне бюро розслідувань США обшукало офіси компанії з нерухомості в передмісті Клівленду, співвласником якої є Коломойський. Рейд провели в рамках перевірки діяльності українського олігарха.
  • Міністерство юстиції США хоче конфіскувати в олігарха Ігоря Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі й офісний парк у Далласі, які придбали за незаконно виведені з ПриватБанку гроші.