Журналіст Bellingcat оприлюднив базу даних про поїздки отруйників Навального з ФСБ. У ній вже знайшли збіги з маршрутами політика

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Журналіст Bellingcat оприлюднив базу даних про поїздки отруйників Навального з ФСБ. У ній вже знайшли збіги з маршрутами політика

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Журналіст проекту Bellingcat Христо Грозев оприлюднив дані про поїздки десяти співробітників ФСБ, які можуть бути причетні до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

База даних містить інформацію про дати поїздок, пункти відбуття і призначення, а також види транспорту, на яких переміщалися працівники ФСБ. Документ розділений на списки за прізвищами.

У базі йдеться про переміщення десяти осіб — вісім з них раніше фігурували в розслідуванні Bellingcat і The Insider про отруєння Навального. Ще два прізвища у списку нові — це Василь Калашников і Дмитро Лазаревич, обидва з інституту криміналістики ФСБ.

Деякі з фігурантів списку зʼявляються у документі двічі: перший раз, імовірно, під реальними іменами (Олексій Александров, Іван Осипов), другий — під «іменами прикриття» (Фролов, Спиридонов).

Загалом у базі міститься інформація про понад 500 поїздок. Водночас журналіст повідомив, що з документа перед цим видалили дві поїздки, по яких Bellingcat зараз проводить розслідування. А публікація цих даних може поставити розслідування під загрозу.

Після публікації документа російський журналіст Євген Фельдман написав, що знайшов як мінімум 10 поїздок співробітників ФСБ в міста, куди Навальний їздив під час передвиборчої кампанії — в період з січня по грудень 2017 року.

  • 14 грудня міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину.
  • За кілька годин до оприлюднення результатів розслідування Навальний зателефонував одному з працівників ФСБ Костянтину Кудрявцеву, який може бути причетний до його отруєння. Політик представився помічником секретаря Ради безпеки й колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева і спілкувався з ним 45 хвилин. Кудрявцев зізнався у проведенні спецоперації з отруєння.
  • ФСБ пізніше назвала розслідування і ролик Навального провокацією. А МЗС Росії викликало диппредставників Німеччини, Франції та Швеції й розширило санкції проти ЄС. Водночас Державний департамент США публічно звинуватив ФСБ в отруєнні.
  • 29 грудня Слідчий комітет Росії порушив справу проти Навального за нібито розкрадання коштів у великих розмірах. За версією слідства, його Фонд боротьби з корупцією та афілійовані організації зібрали 588 млн рублів пожертвувань з громадян Росії, з яких 356 мільйонів рублів Навальний «витратив на особисті потреби».