МОН призначив нові вибори ректора КНУ імені Т. Шевченка

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
МОН призначив нові вибори ректора КНУ імені Т. Шевченка

Wikipedia / Ryzen

Міністерство освіти та науки призначило нові вибори ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про це йдеться в наказі МОН за 29 грудня.

Нові вибори ректора відбудуться 17 березня 2021 року. Відповідальним за їхнє проведення призначили заступника міністра з європейської інтеграції Андрія Вітренка.

  • 5 грудня у другому турі виборів ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка найбільше голосів отримав проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук Володимир Бугров. Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%).
  • За статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав більше за 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (Бугров у цьому випадку набрав 75,6% голосів). Однак, за законом «Про вищу освіту», Міністерство освіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» (у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів). Таким чином, є суперечність між законом та постановою уряду і статутом КНУ.
  • У виборах ректора не брали участы чинний очільник вишу Леонід Губерський і колишній спікер Ради Володимир Литвин, який захворів на коронавірус.