На Уралі силовики штурмом взяли монастир духівника Поклонської. Його затримано

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Уралі в ніч на 29 грудня бійці ОМОНу і Росгвардії штурмом взяли Середньоуральский жіночий монастир і затримали позбавленого сану колишнього схиігумена Сергія (Романова), який раніше захопив монастир за допомогою козаків і «ветеранів Донбасу».

Про це повідомляють ТАСС, «Коммерсант» і Meduza.

Парафіяни і прихильники Сергія перед прибуттям силовиків взяли в оточення монастир і чинили опір по їх прибуттю на місце. Після сутички біля монастиря силовики змогли зайти всередину. Точна кількість постраждалих невідома, за даними ЗМІ одній з черниць зламали стегно. Самого ж Сергія після допиту відвезли в обласне управління Слідчого комітету в Єкатеринбурзі, а звідти — в Москву для арешту.

Священика звинуватили у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 110.1 КК РФ («Схиляння до вчинення самогубства неповнолітньої особи»). Кримінальну справу порушили за заявою уповноваженого з прав дитини у Свердловській області після відео з проповіді Сергія, під час якої він запитав у деяких парафіян, чи готові вони померти, «щоб Росія жила». Його адвокат на початку грудня пояснював, що «йшлося не про самогубство, а про самопожертву заради людей».

Сергію вже двічі призначали адміністративні штрафи за статтями про розпалювання ненависті та поширення недостовірної інформації. Він публічно заперечував існування коронавірусу і закликав не брати участь у голосуванні за поправки до Конституції РФ.

Поліція зараз не пускає парафіян у монастир і проводить у ньому слідчі дії. Прихильники Сергія від ранку мітингують під монастирем.

Представники Російської православної церкви висловлюють засмучення, що Сергій і його прихильники «не почули багаторазові заклики до покаяння і виправлення», а в Єкатеринбурзькій єпархії побоюються за психічний стан послушниць.