У Новій Зеландії померла єдина у світі біла ківі, яка народилась у неволі. Її називали «величезним благословенням»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Новій Зеландії померла рідкісна білосніжна пташка ківі Манукура, яка надихнула на створення книги і була першою в своєму роді, яка вилупилася в неволі.

Про це повідомляє CNN.

Причиною її смерті називають проблеми з репродуктивною системою. Під час сезону розмноження ківі у неї починалися проблеми зі здоровʼям. До ветеринарів пташку доставили на початку грудня — тоді її опікуни помітили, що вона не їсть і не худне. Ветеринари виявили незапліднене яйце, яке ківі не змогла відкласти. Вона перенесла кілька операцій, остання з яких була найбільшою — проте після неї пташка так і не відновилася.

Манукура — самка північного бурого ківі з білим пірʼям. Вона зʼявилася на світ в 2011 році і була зіркою центру дикої природи Pukaha Mount Bruce. Після смерті у неї залишився молодший брат Мапуна, який бере участь у програмі розведення центру дикої природи.

«За останні 10 років вона захопила безліч людей і по-своєму тихо висвітлила скрутне становище ківі в дикій природі. Її буде дуже не вистачати», — сказала операційний менеджер Департаменту охорони природи регіону Вайрарап.

Іграшкові копії Манукури продавалися в магазинах по всьому світу, а новозеландська дитяча письменниця Джой Каулі присвятила їй книгу «Манукура, біла ківі».

Penguin.co.nz

Племʼя Рангітане о Вайрарапа вважало Манукуру «величезним благословенням». Окрім цього, слово «Манукура» мовою маорі означає «вождь».

Хоча білі ківі існують в дикій природі, але ймовірність побачити їх в природному середовищі існування вкрай мала. За даними Департаменту охорони природи Нової Зеландії, залишилося близько 68 тисяч ківі, але щорічно гинуть 2% з них. Серед основних загроз для пташок — горностаї, собаки, коти і тхори.