The Insider: У Кремлі створюють підконтрольну білоруську партію. Вона буде проти Лукашенка, але за інтеграцію з Росією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
The Insider: У Кремлі створюють підконтрольну білоруську партію. Вона буде проти Лукашенка, але за інтеграцію з Росією

Пресслужба президента російської федерації

У Кремлі готують створення у Білорусі власної підконтрольної партії, яка виступатиме проти чинної влади, але просуватиме ідеї інтеграції з Росією.

Про це пише The Insider із посиланням на документи з Кремля.

Взаєминами з пострадянськими країнами, аналітичною роботою в цьому напрямку та поширенням у таких державах російського впливу займається Управління президента РФ з міжрегіональних і культурних зв’язків із зарубіжними країнами. Його очолює генерал Служби зовнішньої розвідки Володимир Чернов. Саме до його документів отримали доступ журналісти і з’ясували низку подробиць політики Кремля щодо країн-сусідів.

Один із документів має назву «Стратегія роботи в Республіці Білорусь» і був підготовлений у вересні 2020 року. Там указано, що для збереження впливу Росія повинна отримати вплив на максимальну кількість політичних сил, які формуються у Білорусі, створити ресурсну базу для формування власного політичного руху, сформувати інформаційну структуру для збереження впливу за будь-якої ситуації. Для цього їм потрібні мережі власних ЗМІ, каналів та груп у соціальних мережах.

Також серед документів знайшли і проєкт установчої програми власної підконтрольної партії, яка попередньо матиме назву «Право народу».

«Ми не прихильники насильницьких революцій і революційних перетворень. Ми прихильники рішучих реформ, які сформують міцні умови і механізми для реалізації гідності громадян і гідності Республіки Білорусь», — йдеться в цій програмі.

Партія планує сконцентруватися на конституційних реформах та переході Білорусі до парламентсько-президентської республіки. Також у програмі партії передбачена масштабна приватизація державного сектору, «демонтаж цензури» та «повага до свободи та гідності людини».

Актив, указаний у документах Кремля, часто виступає на різних організованих Росією майданчиках і критикує владу в Білорусі. Водночас вони заявляють про необхідність більшої інтеграції з Росією, а Світлану Тихановську називають прозахідним політиком.