«Не варто перебільшувати загрозу». «Слугам народу» підготували тези з порадами, що говорити про «британський» штам коронавірусу та вакцинацію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Депутатам від «Слуги народу» радять не перебільшувати загрозу від нового «британського» штаму коронавірусу, визнаного на 70 відсотків більш заразним.

Документ із відповідними ефірними тезами, що для «слуг» підготували аналітичний та інформаційний відділи фракції, опинився у розпорядженні «Бабеля».

Зокрема, у партії пояснюють, чому Кабмін не ухвалив рішення про заборону авіасполучення з Британією, хоча вже понад 40 країн світу призупинили такі польоти, а випадки інфікування новим штамом зафіксували в Південно-Африканській республіці, в Італії, Нідерландах, Данії, Австралії.

«По-перше, між нашими країнами і так діє візовий режим, що вже обмежує кількість тих, хто подорожує. По-друге, зараз до України з Британії переважно повертаються наші громадяни. Тож у випадку закриття авіасполучення довелось би забезпечувати для них можливість повернутися додому», — зауважили автори документа.

До того ж «слугам» радять не боятися процесу мутації вірусів, оскільки вони «постійно мутують природним чином». Для прикладу в тезах наводять вірус грипу, який, за словами науковців, «мутує частіше».

Водночас зазначається, що в Україні наприкінці грудня через новий штам коронавірусу змінять ПЛР-системи — після того, як Британія опублікує дослідження про зміну коротких фрагментів ДНК- або РНК-мішені, яка і виявляє вірус.

Окрім цього, депутатів закликають говорити, що нині відсутні підтвердження того, що новий штам коронавірусу не реагуватиме на розроблені вакцини.

«У темі про вакцинацію взагалі багато спекуляцій, тож давайте не будемо робити необґрунтованих висновків, не маючи відповідних даних. Зрозуміло, що усі вакцини будуть швидко перевірені на здатність реагувати і на цей новий штам, який набув такого поширення у Британії. Ми обов’язково дізнаємось про результати», — радять автори тез.