«Слугам» радять, як коментувати скандал із призначенням Шкарлета: Якщо кнопкодавство підтвердиться, має бути відповідальність

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слугам» радять, як коментувати скандал із призначенням Шкарлета: Якщо кнопкодавство підтвердиться, має бути відповідальність

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Аналітичний та інформаційний відділи фракції «Слуга народу» підготували для депутатів ефірні тези, де радять, як коментувати скандал із призначенням Сергія Шкарлета міністром освіти і науки та заяви про неперсональне голосування під час розгляду його кандидатури.

Документ з ефірними тезами для «слуг» опинився у розпорядженні «Бабеля».

У партії радять наголошувати, що всі ці звинувачення потрібно ретельно перевірити. Але якщо факти підтвердяться — має бути відповідальність.

«Ми ввели кримінальну відповідальність за кнопкодавство. Хоча з покарання там штраф, але це саме кримінальна відповідальність. Згідно з Конституцією, наявність обвинувального вироку суду є однією з підстав для позбавлення мандату. Тому якщо підтвердиться, що хтось з депутатів голосував за свого колегу, то це буде підставою для того, щоб така людина перестала бути депутатом, маючи на собі відповідний вирок суду», — наголошують автори документу.

А що робити в такому випадку з самим рішенням про призначення Шкарлета, то у «СН» кажуть, що на це буде потрібна окрема дискусія, але поки радять не заходити так далеко.

«Ми поки не маємо чітких доказів, що порушення справді було. Потрібно перевірити, що відбулось насправді та на чому засновані ті звинувачення, які звучать», — наголошують у документі.

«Слугам» також радять, як відповідати на запитання, чому міністром призначили саме Шкарлета: він показав, як планує працювати, поки був виконувачем обов’язків міністра, а депутати з різних фракцій та груп вирішили підтримати таку роботу.

У партії підтверджують, що до Шкарлета було багато претензій, бо як ректор він працював за часів різних президентів, отримуючи від них нагороди. Але говорити про те, що Шкарлет став назавжди лояльним до цих людей чи їхньої політики — «дивно».

Автори документу додають, що призначення Шкарлета на посаду міністра означає те, що він тепер зможе повноцінно виконувати свої обов’язки, не маючи обмежень, які на нього накладав статус в. о.