Політвʼязень Шумков повернувся в Україну

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Незаконно засуджений в Росії за участь у «Правому секторі» політвʼязень Олександр Шумков повернувся в Україну.

Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram-каналі ввечері 24 грудня.

«Тепер офіційно: український політв’язень та військовослужбовець Збройних сил України Олександр Шумков — на волі!» — написала вона.

За словами Денісової, сьогодні ж Шумков вирушить до Херсона — у військову частину, де проходив службу до затримання.

«Понад три роки він перебував у незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області. Майже весь термін ув’язнення його утримували у штрафному ізоляторі та загоні суворих умов тримання», — розповіла омбудсман.

Також вона уточнила, що Шумкова звільнили з колонії ще 23 грудня та перемістили до «центру тимчасового утримання іноземних громадян УМВС РФ у Тверській області».

Раніше тітка бранця Кремля Людмила Шумкова на своїй сторінці у Facebook повідомила, що зранку в Росії почали процедуру депортації Олександра.

«Сьогодні зранку, о 9 годині за російським часом [08:00 за Києвом] російські спецслужби повезли Сашка із Твері до кордону на депортацію», — написала вона.

Зазначимо, Шумков перетнув кордон через пункт пропуску «Бачівськ» (Сумська область). Окрім родичів, друзів і побратимів, його зустрічали представник Офісу омбудсмана Ігор Мазур і співробітники територіальних органів військового управління ЗСУ.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він перебуває у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. На судовому засіданні Шумков пояснив, що вийшов з «Правого сектора» у червні 2014 року та вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у цивільній блокаді Криму у вересні 2015 року та в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали відновити економічні та політичні відносини з Росією».