«Говорять прямо протилежні речі». Радник у ТКГ Арестович розповів про дивну поведінку росіян на засіданнях щодо Донбасу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Говорять прямо протилежні речі». Радник у ТКГ Арестович розповів про дивну поведінку росіян на засіданнях щодо Донбасу

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Російська делегація у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу спочатку просуває одну тезу, потім оголошує перерву й починає говорити прямо протилежні речі. Про дивну поведінку росіян розповів радник української делегації Олексій Арестович в інтервʼю «Бабелю».

«Потрібно бачити, що іноді технічно відбувається [на засіданнях ТКГ]. Російські переговорники всі скопом просувають одну тезу, потім всі разом починають дивитися в телефони, підхоплюються, просять про перерву. Походили-походили, повертаються яскраво-червоні та говорять прямо протилежні речі. І Гризлов так само — виходить із зустрічі та каже протилежні речі», — розповів Арестович.

За його словами, росіянам подобається пункт про те, що передача повного контролю над кордоном починається наступного дня після виборів. Але Арестович пропонує інший сценарій до виборів — частковий контроль: СЦКК, російські офіцери, ОБСЄ, українські офіцери разом беруть під контроль КПП і польові дороги на кордоні (окрім лісів і боліт — там танкам складно пройти).

«Ви виводите війська, найманців і військову техніку, залишаєте все це на своїй території, ми підтверджуємо. Місії на кордоні стежать, щоб нові сили не вводили. Усе це має відбутись до виборів — це залізна умова», — пояснив радник у ТКГ.

На запитання, чому росіян має влаштувати цей сценарій, Арестович відповів: «Силовики точно не хочуть закінчувати війну — це бабки. Але є ліберали, вони дуже хочуть позбутися санкцій. На них тисне Захід, великий міжнародний бізнес».