Викрадення активістів Євромайдану: Кернеса хочуть реабілітувати через суд

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Адвокати та родина померлого мера Харкова Геннадія Кернеса наполягатимуть на його реабілітації через суд у справі про викрадення активістів Євромайдану в січні 2014 року.

Про це заявив після церемонії прощання з Кернесом його адвокат Олександр Гунченко, повідомляє Укрінформ.

«У мережі поширюються чутки про нібито закриття 24 грудня у Київському райсуді Полтави слухань у справі проти Кернеса щодо подій у січні 2014 року у Харкові у звʼязку зі смертю обвинуваченого. Це помилкова інформація», — запевнив він.

За словами Гунченка, родина та адвокати Кернеса заперечують проти закриття справи.

«Має бути повне виправдання та реабілітація, як, наприклад, у справах щодо репресованих», — пояснив адвокат.

  • У листопаді Київський райсуд Полтави переніс на 24 грудня підготовче засідання у справі щодо Кернеса та двох його охоронців — їх звинувачують у викраденні та побитті двох активістів Євромайдану — Сергія Ряполова й Олександра Кутянина в січні 2014 року. Справа розглядається в суді з травня 2015 року.
  • 10 серпня суд закрив справу проти Кернеса через систематичну неявку прокурорів. Суддя Андрій Антонов мотивував це тим, що прокуратура відмовилася брати участь у процесі та дебатах. У прокуратурі заявили, що не знали, коли відбудеться засідання суду у справі проти Кернеса, а суддя вчинив низку процесуальних порушень.
  • Прокуратура Полтавської області вирішила, що рішення судді Антонова неправомірне, і відкрила проти нього кримінальне провадження. При цьому прокурорів, які не ходили на засідання, ГПУ вирішила не карати, оскільки вони «своєчасно повідомили суд і своє керівництво про перебування на лікарняному». Зі свого боку Рада суддів назвала неприпустимою поведінку чиновників, які погрожують суддям кримінальною відповідальністю за судові рішення.
  • Генеральна прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення Київського районного суду Полтави закрити справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса.
  • Кернес помер 16 грудня у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доправили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • 23 грудня померлого від коронавірусу мера Геннадія Кернеса поховали на 2-му кладовищі Харкова. Його могила розташована на почесній алеї, навпроти могил колишнього мера та одного з лідерів Партії регіонів Євгенія Кушнарьова та ексочільника області Олександра Масельського.