Зеленський: Україна не входить до списку країн, які першими отримують вакцину

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Зеленський: Україна не входить до списку країн, які першими отримують вакцину

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна втратила позиції у пріоритетності країн та не входить до списку тих, хто першими отримують вакцину. Про це заявив Володимир Зеленський в інтервʼю The New York Times, що переклав Офіс президента.

«Ми не входимо до списку країн, які першими отримують вакцину. Я не знаю, скільки десятиліть втрачено за час незалежності… Тому тут ми повинні бути, скажімо так, акробатами в політиці, щоб примудритися якимось чином потрапити в пріоритет країн — повинні бути дуже гнучкими, дипломатичними», — сказав він.

За словами Зеленського, США та Велика Британія могли б вплинути на пріоритетність України в отриманні вакцин від надійного розробника — і це не має бути російська вакцина «Спутник V». Ця розробка не пройшла всіх випробувань, а наразі її просувають проросійські канали в Україні.

«Звичайно, пояснити українському суспільству, чому якщо Америка та Європа не дають тобі вакцину, ти не повинен брати її у Росії, — будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо. Інша річ, що ми не повинні допускати того, щоб Україна брала російську вакцину, яка не пройшла всі випробування», — зазначив президент.

Зеленський вважає, що Україна має отримати вакцину з підтвердженим результатом від виробників Moderna, Pfizer і AstraZeneca.