«Будемо нарощувати підтримку Донбасу». Путін дорікнув Зеленському за відсутність мужності та за намір переглянути Мінські угоди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Будемо нарощувати підтримку Донбасу». Путін дорікнув Зеленському за відсутність мужності та за намір переглянути Мінські угоди

скриншот / РБК

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна хоче миру, але українська влада оглядається на націоналістів і хоче переглянути умови Мінських домовленостей, підписаних, на його переконання, з проросійськими бойовиками. Росія у війні на Донбасі ніби ні до чого і прагне відновити добрі взаємини.

Про це Путін заявив під час щорічної пресконференції.

Журналістка з Ростова-на-Дону запитала, що Путін думає про перспективи взаємин з Україною та врегулювання війни на Донбасі, оскільки ці питання актуальні для Ростовської області.

На думку російського президента, перспективи взаємин з Україною «значною мірою залежать від української влади», оскільки всі попередні глави держави, а також Володимир Зеленський, спершу обіцяють мир на Донбасі та добрі відносини з Росією, а потім змінюють свою позицію, побоюючись «крайніх націоналістичних сил».

«Коли потрапляють до влади, вже починають трохи коливатися та постійно оглядатися — не вистачає, мені здається, політичної мужності — на крайні націоналістичні сили. І процес завмирає. Так само відбувається приблизно й зараз», — прокоментував він політику Зеленського.

При цьому Путін вважає, що мирні домовленості, затверджені в рамках «нормандського формату», «дійсно виконуються» — таким чином він повторив позицію Зеленського, який говорить те ж саме попри обстріли, що регулярно відбуваються на Донбасі та забирають життя українських військових.

«Це велике досягнення. Відбувся обмін утримуваними особами, але нічого не розблоковано з точки зору економіки та соціальної сфери. Нічого не зроблено по суті справи в плані політичного врегулювання», — сказав він.

Також Путін переконаний, що Зеленський намагається змінити умови Мінських домовленостей, які, за його словами, мають характер «міжнародного закону».

«Офіційні особи в Києві вже багато разів публічно заявляли, що не збираються виконувати Мінські домовленості. Ставлять питання про перегляд їх основоположних положень. А я хочу звернути увагу на те, що Мінські домовленості підтверджені відповідними резолюціями Радбезу ООН, і значить, вони отримали силу міжнародного закону», — заявив російський президент.

При цьому він вважає, що друга сторона цих Домовленостей — це не його уряд, а бойовики Донбасу.

«Ось так, в односторонньому порядку, нічого переглянути не вдасться. Потрібно з повагою ставитися до іншої сторони, яка підписала цей документ. А саме — до представників Донбасу», — заявив Путін.

Нагадаємо, що Перша Мінська угода 2014 року була підписана представниками ОБСЄ, України та Росії. Туди також додали підписи тогочасних ватажків проросійських бойовиків Донбасу. Усі подальші частини Мінських угод також укладалися з Росією.

Путін вважає, що врегулювання війни на Донбасі «неминуче», але «значною мірою» залежить від українського керівництва. При цьому російський президент пообіцяв нарощувати підтримку окупованого Донбасу.

«Росія як підтримувала Донбас, так і буде підтримувати. Ми навіть будемо нарощувати нашу підтримку Донбасу… не лише по гуманітарній лінії, але й по лінії прямого співробітництва», — завершив він свій виступ.