Єврокомісія внесла «ВКонтакте» і Telegram до списку розповсюджувачів піратського контенту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська соціальна мережа «ВКонтакте» і месенджер Telegram потрапили у «піратський список» Європейської комісії. Ресурси визнані такими, що сприяють поширенню піратського контенту.

Про це йдеться в документі Єврокомісії.

Згідно із документом, «ВКонтакте» дозволяє своїм користувачам мати доступ до нелегальних аудіозаписів, фільмів, зокрема через вбудований плеєр, а також до книг. При цьому пошук у соцмережі сам може рекомендувати/показувати піратський контент.

Telegram внесений до списку через неналежну та поверхневу реакцію керівництва месенджера на скарги правовласників контенту. Telegram дозволяє користувачам обмінюватися піратським контентом (музика, відеозаписи, книги) через публічні канали.

У документі зазначено, що керівництво соцмережі та месенджера було проти включення до списку і запевняло, що бореться з поширенням нелегального контенту.

  • Єврокомісія створила «піратський список» у 2018 році. Він складається з чотирьох розділів: онлайн-сервіси, платформи для онлайн-торгівлі, інтернет-аптеки й офлайнові торгові майданчики. Включення ресурсів до списку не передбачає санкцій. Основна мета — спонукати місцеву владу обмежити доступ до піратських ресурсів, а компанії — задуматися про співпрацю і роботу із ресурсами зі списку.
  • 14 вересня 2020 року «ВКонтакте» повідомила, що навчилася повністю обходити блокування в Україні. 25 вересня в РНБО заявили, що українських користувачів соцмережі візьмуть на облік вже через пів року. При цьому на облік можуть взяти й користувачів соцмережі «Одноклассники». У жовтні СБУ офіційно звернулася до Apple і Google з проханням видалити «ВКонтакте» і «Одноклассники» з App Store та Play Market.