Кіберполіція: Шахраї прикриваються відео із Зеленським і видурюють в українців гроші під виглядом надання компенсації за карантин

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кіберполіція: Шахраї прикриваються відео із Зеленським і видурюють в українців гроші під виглядом надання компенсації за карантин

National Bank Of Ukraine / Flickr

В Україні створили нову шахрайську схему «розведення» людей на гроші, для якої використовують відеозвернення президента Володимира Зеленського про надання державних компенсаційних виплат.

Про це повідомили у пресслужбі Кіберполіції України.

Як розповіли правоохоронці, правопорушники розміщують відео, в якому президент розповідає про виплату 8 тисяч гривень матеріальної допомоги підприємцям, а в описі до нього вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати, запевняючи, що таку допомогу може отримати кожен.

«На сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. У подальшому шахраї просять сплатити послуги юриста за оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо», — додали в поліції, наголосивши, що переважно зловмисники використовують вбудований чат-бот.

За даними кіберполіції, від початку грудня 2020 року надійшло вже приблизно 100 звернень потерпілих, які переказали гроші за послуги, яких не існує, і передали персональні дані аферистам.

  • Кабінет міністрів введе локдаун в Україні з 8 до 24 січня включно. Працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі, установи реабілітації, заправки. Закриють переважно розважальну сферу, бари та ТРЦ.
  • Раніше Рада ухвалила закони про підтримку бізнесу під час карантину. Вони передбачають списання або відстрочення податкового боргу, а також виплати по 8 тисяч гривень. 9 грудня закони набули чинності.