Міжнародний кримінальний суд завершив попереднє розслідування «Ситуації в Україні». Далі — повноцінне

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міжнародний кримінальний суд завершив попереднє розслідування «Ситуації в Україні». Далі — повноцінне

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила про завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні» (війна на Донбасі та окупація Криму). Далі має розпочатись повноцінне розслідування.

Про це йдеться в заяві суду.

«Сьогоднi я можу повiдомити, що після ретельного та незалежного процесу розгляду ситуація в Україні визнана такою, що вiдповiдає критеріям Статуту для відкриття розслідування», — заявила Бенсуда.

Суддя наголосила, що є «розумні підстави» вважати, що в Україні вчиняють воєнні злочини та злочини проти людяності, які належать до юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Загалом йдеться про три великі групи злочинів:

  • скоєні в контекстi військових дiй;
  • скоєнi пiд час затримань;
  • скоєнi у Криму.

Бенсуда наголосила, що ці злочини вчиняли різні сторони конфлікту, а також що вони дуже серйозні, враховуючи їхню кількість та «якість».

В Офісі генерального прокурора України уточнили, що йдеться про вбивства, насильницькі зникнення, катування, переслідування українців черех політичні та релігійні переконання, примусову депортацію населення Криму на материкову частину України та колонізацію півострова.

Наступним кроком у цьому процесi має бути звернення до суддів за дозволом на розслiдування.

Попереднє розслiдування у справі «Ситуація в Україні» відкрили 24 квiтня 2014 року на підставі заяви уряду України, до якої згодом приєднали другу заяву, яку Україна подала у 2015 році. У заявах йдеться про злочини, які тривають в Україні з 20 лютого 2014 року.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав це рішення історичним.

«Міжнародне правосуддя не швидке, але невідворотне. Настане день, коли російські злочинці обов’язково постануть перед судом», — додав він.