ЄС погодився до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 55%

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС погодився до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 55%

European Parliament / Flickr

Лідери країн Євросоюзу підтвердили пропозицію Єврокомісії скоротити шкідливі викиди не менше ніж на 55% до 2030 року. Про це йдеться в заяві за підсумками саміту та пише Politico.

Протягом довгої ночі переговорів Польща, яка працює на вугіллі та має велику промислову базу, хотіла поступок і компенсацій. Але врешті кожен член ЄС погодився підняти рівень скорочення викидів до 2030 року до 55%.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн одразу після укладення угоди написала у Twitter:

«Чудовий спосіб відсвяткувати першу річницю нашої Європейської зеленої угоди. Євросоюз підтримав нашу амбіційну пропозицію щодо нової кліматичної цілі ЄС. Європа скоротить викиди щонайменше на 55% до 2030 року. Це ставить нас на чіткий шлях до кліматичної нейтральності у 2050 році».

ЄС дійшов висновку, що встановлена раніше мета кліматичної програми на 2030 рік — 40% — не дозволить домогтися вуглецевої нейтральності до 2050 року, що є основним завданням «Зеленої угоди».

Нова мета передбачає комплексну перебудову економіки Європи в усіх секторах. До червня наступного року Брюссель випустить законодавчі пропозиції. Вони стосуватимуться національних цілей щодо скорочення викидів, поновлюваних джерел енергії, стандартів CO2 для автомобілів, оподаткування енергії та лісового господарства.

Цього можна досятги насамперед шляхом скорочення викидів у таких секторах, як промисловість і виробництво електроенергії, а також за рахунок збільшення території, де висаджуються дерева.

Мета в 55% буде досягнута країнами ЄС «колективно», тобто це буде загальноєвропейською, а не національною вимогою, і рахувати сукупну кількість викидів парникових газів будуть на території всього блоку.