Трамп планує до кінця свого президентства стратити якомога більше засуджених. До нього федеральних смертних кар не проводили понад 10 років

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп планує до кінця свого президентства стратити якомога більше засуджених. До нього федеральних смертних кар не проводили понад 10 років

Thomas Hawk / Flickr

Президент США Дональд Трамп планує до кінця терміну своїх повноважень стратити якомога більше в’язнів, засуджених до смертної кари, порушуючи одну з політичних традицій країни. Перших п’ятьох планують стратити вже сьогодні.

Про це повідомляє The Guardian.

Протягом останніх 17 років федеральні страти у США не проводилися. Якщо Трамп реалізує свої плани щодо п’ятьох в’язнів, кількість страчених за цей рік сягне тринадцяти, а він увійде в історію як найбільший любитель страт серед президентів за останні 130 років.

Трамп бажає покинути Білий дім, стративши близько чверті від усіх засуджених, попри спротив як демократів, так і республіканців, які не підтримують смертну кару. Плани Трампа ламають чергову політичну традицію США, яка полягає в тому, що президент-попередник залишає прийдешній адміністрації політичні питання, у яких розходиться зі своїм наступником.

Джо Байден у дев’яностих пролобіював розширення списку злочинів, за які передбачена страта, але на посаді президента планує покінчити зі смертною карою.

«Важко зрозуміти, чому хтось на цьому етапі президентства хоче вбити таку кількість людей... Особливо, коли американська громадськість проголосувала за те, щоб вас замінив хтось інший, і ця людина заявила, що виступає проти смертної кари», — зазначив керівник Інформаційного центру смертної кари Роберт Дангем.

За словами дослідника, востаннє укази про смертну кару в останні тижні свого президентства видавав Гровер Клівленд наприкінці ХІХ століття. У 1896 році цей президент стратив 14 засуджених.

Зазначається, що смертна кара через закон Байдена у дев’яностих непропорційно зачепила темношкірих людей. Наразі з п’яти в’язнів, що очікують на страту, четверо — темношкірі. Єдина біла людина в цій групі — Ліза Монтгомері, засуджена за жорстоке вбивство вагітної жінки. Вона також буде єдиною страченою жінкою за останні 60 років.

Наразі виконання смертної кари у США обтяжене пандемією коронавірусу. Протягом останніх страт інфікувалося багато виконавців, навіть священник, який заходив до засудженого напередодні виконання вироку.

Критики смертної кари зазначають, що поновлення федеральних страт цього року мало політичні цілі,зокрема переобрання Дональда Трампа. Першим цього літа стратили чоловіка, який вбив у дев’яностих цілу родину, щоб побудувати на північному заході США «біле суспільство».