Кабмін ухвалив постанову, яка частково заборонить вирубку лісів Карпат. Що вона передбачає?

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Кабінет міністрів обмежив проведення рубок в українських лісах.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 9 грудня.

«Рішення уряду радикально обмежує суцільні рубки лісів Карпат, в окремих категоріях лісів їх тепер можна буде проводити лише у лісах штучного походження. До того ж вводяться сучасні європейські підходи до збереження біорізноманіття. Це дозволить зберігати важливі для флори та фауни дерева, навіть якщо вони підпадають під критерії санітарної рубки», — заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Згідно з ухваленою постановою, в Україні повністю заборонили лісовідновні рубки в гірських лісах Карпат, а також суцільні санітарні рубки у високогірних, берегозахисних, протиерозійних лісах Карпат природного походження.

Окрім цього, встановлено нові обмеження на проведення рубок у природно-заповідному фонді. До того ж в Україні зберігатимуть дерева, які відіграють важливу біоценотичну функцію.

За словами Абрамовського, це лише перший крок до кардинальних реформ у лісовому господарстві та впровадження нових правил заготівлі деревини і відтворення лісів. Наразі відомство розробляє єдиний комплексний документ, який запровадить найкращі сучасні практики у цій сфері.

  • Вирубка лісів — одна з причин, яка призвела до повеней на заході України. У червні в західних областях кілька днів вирувала негода. Через сильні дощі місцеві річки вийшли з берегів, прорвали дамби та попідтоплювали населені пункти.
  • Прокуратура Прикарпаття порушила кримінальну справу за фактами масового знищення рослинного світу.
  • Раніше ООН попередила про те, що Карпатський регіон перебуває в небезпеці через вирубку лісів і кліматичні зміни.