ВООЗ оприлюднила топ-10 найсмертельніших хвороб. На першому місці — проблеми із серцем

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ВООЗ оприлюднила топ-10 найсмертельніших хвороб. На першому місці — проблеми із серцем

Pixabay

Незаразні хвороби займають 7-ме з 10 місць у рейтингу найсмертельніших за версією Всесвітньої організації охорони здоров’я. Нові дані охоплюють період у майже 20 років — з 2000-го по 2019-й. ВООЗ у своєму аналізі тенденцій захворюваності та смертності наголошує на необхідності глобального покращення лікування серцево-судинних хвороб, раку, діабету та хронічних респіраторних захворювань. Також рекомендується приділити увагу боротьбі з травматизмом.

Першими в рейтингу найсмертельніших хвороб ідуть серцево-судинні. На сьогоднішні вони вбивають навіть більше людей, ніж раніше — кількість смертей за 20 років збільшилася з двох до дев’яти мільйонів. Наразі хвороби серця становлять 16% від усіх смертей. При цьому в Європі рівень смертності від серцевих хвороб знизився на 15%.

Хвороба Альцгеймера посідає третє місце у країнах Європи та США. Жінки страждають від цього недугу значно частіше за чоловіків — на них припадає 65% від усіх померлих. Смерті від діабету збільшилися з 2000 року на 70% в усьому світі, причому 80% від усіх померлих — чоловіки.

ВООЗ зазначає, що за 20 років в усьому світі спостерігається поступове зменшення смертей від інфекційних хвороб, проте вони досі є серйозним викликом для бідних країн.

У 2019 році пневмонія та інші захворювання нижніх дихальних шляхів були найсмертельнішими з усіх інших інфекційних недугів — наразі вони сукупно посідають четверте місце в рейтингу ВООЗ. При цьому з 2000 року такі респіраторні хвороби поступово втрачають свою смертоносність.

Вірус імунодефіциту людини, який ще на початку нульових займав восьме місце в рейтингу найсмертельніших хвороб, до 2019 року відкотився на 19 місце, знаменуючи успіх у попередженні інфікування, своєчасному тестуванні та лікуванні. Наразі ВІЛ є четвертою причиною смертності в Африці, проте за 20 років кількість жертв впала вдвічі та склала 435 тис.

Туберкульоз не потрапив у топ-10 і перемістився з сьомого місця в 2000 році до тринадцятого в 2019-му. Загалом смертність від цієї інфекції скоротилась на 30%. Досі туберкульоз продовжує бути однією з головних хвороб в Африці та у Східній Азії.

ВООЗ зазначає, що в 2019 році люди жили в середньому на шість років довше, ніж у 2000-му — середній вік для всього світу піднявся до 73 років. Проте лише п’ять із шести додаткових років життя проходять у доброму здоров’ї.

Травми є ще однією з основних причин інвалідності та смерті — зокрема з 2000 року в Африці спостерігають значне зростання травматизму внаслідок аварій, майже на 50% збільшився рівень смерті та втрати здорового життя. Схожі проблеми й у регіоні Східного Середземноморʼя. У всьому світі серед дорожньо-транспортних пригод більшість припадає на чоловіків — це 75% від усіх жертв.

У Північній та Південній Америці до інвалідності та смерті значною мірою почали призводити наркотики — на обох континентах смертність підвищилась утричі. Цей регіон наразі є єдиним, де зловживання наркотиками входить у топ-10 факторів втрати здоров’я, набуття інвалідності та передчасної смерті. В усіх інших регіонах Землі наркотики не потрапляють навіть у топ-25 причин проблем зі здоров’ям.

  • Всесвітня організація охорони здоровʼя заявила, що уникати сімейних зборів на різдвяні свята буде найбезпечнішим вибором в умовах пандемії.
  • Якщо уряди країн Європи повторять свої помилки у підготовці до другої хвилі коронавірусу, з 2021 року на них чекає третя. За даними ВООЗ, уряди європейських держав не розбудували необхідну інфраструктуру в літні місяці, коли взяли під контроль першу хвилю пандемії.