Вакцина від коронавірусу Pfizer призвела до двох випадків ускладнень. У Британії алергікам радять не робити щеплення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вакцина від коронавірусу Pfizer призвела до двох випадків ускладнень. У Британії алергікам радять не робити щеплення

Bicanski / Pixino

Імунізація населення генною вакциною від коронавірусу компанії Pfizer у Великій Британії призвела до двох випадків побічних ефектів, унаслідок чого регулятори країни радять людям із сильною алергією утриматись від щеплення.

Про це повідомляє Associated Press.

Побічні реакції на розробку американської компанії Pfizer і німецької BioNTech, виявили в перший день масової вакцинації. Їх ще досліджують, проте про значні ускладнення не йдеться — обидві постраждалі людини успішно одужують.

«Як це часто буває з новими вакцинами, Агентство з регулювання медичних товарів рекомендує не робити щеплення людям, які мають в анамнезі алергічні реакції», — сказав директор Національної служби здоров’я Англії Стівен Повіс.

Як повідомив регулятор, така побічна реакція не є особливістю вакцини, оскільки розробка пройшла всі випробування. Під час випробувань вакцини померли шестеро людей. З них препарат отримали лише двоє, а решта — плацебо. Один з вакцинованих добровольців страждав на атеросклероз і ожиріння, другий мав проблеми із серцем.

Масова вакцинація у Великій Британії розпочалася 8 грудня — країна стала першою на Заході, де схвалили розробку від коронавірусу та розпочали щеплення. Першою, хто отримав укол, стала 90-річна мешканка Північної Ірландії. Вона порадила всім, кому пропонуватимуть вакцину, не відмовлятися від цієї можливості.

Згодом стало відомо, що першим чоловіком, який отримав дозу вакцини, став 81-річний Вільям Шекспір з графства Уорікшір. Він подякував персоналу лікарні за професіоналізм і увагу до людей похилого віку.