Президент Молдови Додон проігнорував Конституційний суд і підписав закон, який скорочує повноваження його наступниці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Молдови Додон проігнорував Конституційний суд і підписав закон, який скорочує повноваження його наступниці

Facebook / Igor Dodon

Президент Молдови Ігор Додон підписав закон про перехід спецслужби країни — Служби інформації і безпеки — з-під контролю глави держави у підпорядкування парламенту. Таким чином, він проігнорував рішення Конституційного суду.

Про це повідомляє Publika.md, посилаючись на речницю Додона.

Напередодні КС ухвалив рішення, яким призупинив дію поправок до закону про спецслужбу до прийняття свого остаточного рішення. Суд розглядає справу за зверненням депутата від партії новообраного президента Майї Санду — «Дія та солідарність». У політсилі наголосили, що ухвалені парламентом поправки, які скорочують повноваження президента, суперечать Конституції.

Парламент, де більшість належить політсилі Додона — Партії соціалістів, також проголосував у першому читанні за проєкт про статус російської мови. Додон одразу ж заявив, що хоче встигнути підписати цей закон до інавгурації Санду.

Санду вступить на посаду президента на початку року, її інавгурація запланована на 24 січня.

  • Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».