«Відмовитися неможливо». У Росії бюджетників змушують брати участь у випробуваннях вакцини від коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Відмовитися неможливо». У Росії бюджетників змушують брати участь у випробуваннях вакцини від коронавірусу

Міноборони РФ

У Росії працівників бюджетних установ змушують брати участь у випробуваннях вітчизняної вакцини від коронавірусу «Супутник V». Про це пише Reuters, посилаючись на листування бюджетників з керівництвом, яке є в розпорядженні агентства, та на коментарі відвідувачів центрів вакцинації.

«Колеги! Що це за саботаж? Кого ви намагаєтеся обдурити? Вакцина від коронавірусу — абсолютний пріоритет!», — таке повідомлення високопосадовець департаменту міського майна Москви Сергій Мартьянов направив своїм підлеглим. Так він відреагував на те, що кілька підлеглих записалися на вакцинацію від грипу, що не дозволило б найближчим часом отримати щеплення «Супутником V». Він закликав своїх колег долучити до випробувань друзів та родичів: «Як мінімум дві людини від співробітника».

Reuters, посилаючись на джерела, пише, що для всіх департаментів в адміністрації Москви, де працює приблизно 20 тисяч осіб, встановили квоти на участь у випробуваннях. Водночас, департамент охорони здоровʼя стверджує, що жителі міста беруть участь добровільно і тільки після медогляду.

Агентство наводить і дані з листування з третьої московської поліклініки. Там заступник головного лікаря пригрозила підлеглим за відмову від вакцинації відсторонити від роботи.

Журналісти Reuters поспілкувалися із 32 відвідувачами у 13 центрах вакцинації, де роблять щеплення від коронавірусу. Дехто з них заявили, що не змогли відмовити роботодавцям у проханні взяти участь у випробуванні вакцини. «Вони загнали нас сюди. Відмовити неможливо, просто не можна», — наводить агентство слова одного з працівників служби екстреної допомоги.

Вчитель однієї зі шкіл також розповів Reuters, що закладу виділили квоту і керівництво змушувало співробітників взяти участь у щепленні. «Якщо вони кажуть, що ви повинні прийти, то ви повинні прийти», — каже вчитель, додавши, що на випробування записалися 17 їхніх співробітників.