У КНУ імені Шевченка відбулися вибори нового ректора. Найбільше голосів отримав проректор Володимир Бугров

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У КНУ імені Шевченка відбулися вибори нового ректора. Найбільше голосів отримав проректор Володимир Бугров

У другому турі виборів ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка найбільше голосів отримав проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук Володимир Бугров. Про це повідомили на сайті вишу.

Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%). Жодного кандидата не підтримали 116 виборців.

Загалом в університеті 3 864 виборці. Але явка в другому турі виборів становила 62,94% (2 432 людини). Голосувати мали право всі наукові, науково-педагогічні та педагогічні штатні працівники університету, а також представники студентства та інших штатних працівників, обрані шляхом таємного голосування.

За статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав більше 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні [Бугров у цьому випадку набрав 75,6% голосів]. Однак, за законом «Про вищу освіту», Міністерство освіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» [у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів]. Таким чином, є суперечність між законом та постановою уряду і статутом КНУ.

Водночас, Бугров заявив, що звернувся до Центральної виборчої комісії університету із заявою про визнання результатів виборів. Він посилається на методичні рекомендації, затверджені постановою уряду.

Бугрову — 53 роки. У 1991 року вступив в аспірантуру на кафедру філософії університету, у 1998 році став доцентом кафедри історії філософії. У 2009-му його призначили на посаду проректора з науково-педагогічної роботи.

  • У виборах ректора не брали участь чинний очільник вишу Леонід Губерський і колишній спікер Ради Володимир Литвин, який захворів на коронавірус.
  • 79-річний Губерський очолював університет з 2008 року. До цього він був директором Інституту міжнародних відносин КНУ. Губерський кілька разів потрапляв у скандали, зокрема щодо звинувачень у корупції. Свого часу його декларацію навіть перевіряло НАЗК і виявило там недостовірні дані на суму близько 40 тисяч гривень.
  • У 2011 році Губерський був одним із підписантів так званого «листа десятьох» — листа від представників інтелігенції на підтримку політики тодішнього президента Віктора Януковича.