«Неефективно». У «Слузі народу» пояснили відмову від тюремного увʼязнення за недостовірне декларування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Депутат фракції «Слуга народу» Ольга Совгиря розповіла, що норму про тюремне увʼязнення за недостовірне декларування прибрали з нового законопроєкту, оскільки вона була «неефективною і фактично не працювала».

Про це вона розповіла «Радіо Свобода», коментуючи законопроєкт робочої групи з розвʼязання конституційної кризи.

«Якщо ми проаналізуємо статистику застосування цього виду покарання [позбавлення волі] за статтею 366-1, яку визнав неконституційною Конституційний суд, то побачимо, що такий вирок був винесений один раз. Стаття фактично не працює», — сказала Совгиря, пояснивши, що суддя, оцінюючи співмірність правопорушення та норми, не бачить сенсу її застосовувати.

За її словами, робоча група депутатів майже в повному складі дійшла висновку, що громадські роботи як покарання будуть більш «ефективними».

За її словами, таке покарання буде загрожувати топпосадовцям, що для них має бути «більш болючим», ніж позбавлення волі. Совгиря пояснила, що таким чином посадовці можуть відчути себе приниженими. «Уявіть собі, під камери, із розголосом і так далі», — сказала вона.

  • Напередодні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 4441, який передбачає повернення відповідальності за недостовірне декларування, але тільки у вигляді штрафів і громадських робіт.
  • Як повідомляв «Центр протидії корупції», документ у робочій групі підтримали депутати зі «Слуги народу», «Євросолідарності», «Голосу», ОПзЖ, «Батьківщини» і «За майбутнє».