Австралійський телескоп створив за 300 годин карту з трьома мільйонами галактик

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Австралійські вчені за допомогою надпотужного телескопа системи ASKAP створили інтерактивну карту Всесвіту, на яку за рекордні 300 годин (два тижні) нанесли понад три мільйони галактик.

Про це йдеться в повідомленні австралійського Національного наукового агентства (CSIRO).

ASKAP проводив таку швидкісну роботу вперше. Телескоп зміг захопити 83% неба і опрацював дані за допомогою нового програмного забезпечення, яке дозволило отримати панорамні знімки з високим ступенем деталізації. Карту зробили з 903 знімків. У CSIRO зазначили, що інші великі телескопи можуть повторити подібне, обробивши не менше 10 тисяч зображень. При цьому, на карту такого масштабу піде близько року.

Як пише The Guardian, гендиректор CSIRO Ларрі Маршалл розповів, що дані ASKAP генерувалися швидше за інтернет-трафік Австралії. Програмне забезпечення опрацювало 13,5 ексабайта (13,5 млрд гігабайт) даних телескопа. При цьому, майже кожна яскрава точка на карті — це галактика, а не зірка.

Учені за допомогою карти будуть відстежувати рух галактик і їх зміну. У майбутньому вони планують відкрити десятки мільйонів нових галактик.