Арктика продовжує рекордно нагріватись. У листопаді зафіксували температуру на 12 градусів вищу, аніж 30 років тому

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Арктика продовжує рекордно нагріватись. У листопаді зафіксували температуру на 12 градусів вищу, аніж 30 років тому

Kajetan Deja / Alfred-Wegener-Institut Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung

В Арктиці 21 листопада зафіксували температуру, яка на 10—12 градусів вища, ніж у 1990-ті. Водночас для всієї Арктики температура була в середньому на 6—7 градусів вищою за норму. Про це йдеться в матеріалі Університету штату Мен, цитує The Independent.

У деяких більш теплих районах, які на графіку позначені яскраво-червоним кольором, останніми днями температура піднялася на понад 20 градусів, якщо порівняти із середніми показниками 30 років тому. «Уражена» ділянка за площею майже вдвічі більша за США.

Університет Мену

В Арктиці тепла погода залишається, хоча сонце вже зайшло на зиму. Утім, за людськими мірками тут все ще холодно.

За даними Barents Observer, наразі пояс теплого повітря простягається від північної Гренландії через Північний полюс до моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря.

Зазначається, що у жовтні в Арктиці спостерігався рекордно низький рівень льодового покриву, деякі райони залишалися без криги до середини листопада. Учені попередили, що через збільшення площі відкритого океану поглинається дедалі більше сонячної енергії, тому океан нагрівається сильніше й посилює глобальне нагрівання.

Нагадаємо, перед цим в Арктиці зафіксували температурний рекорд — на архіпелазі Шпіцберген (Норвегія) увечері 25 липня учені спостерігали температуру у 21,7 градуса тепла, що на 0,5 градуса більше від попереднього рекорду 1979 року. Окрім цього, в Арктиці почали танути підводні поклади замороженого метану, що може суттєво прискорити кліматичні зміни.

  • Червень був рекордно теплим у Сибіру. За оцінками метеорологів, 20 червня температура у Східному Сибіру сягнула максимуму в Арктиці — плюс 37 градусів за Цельсієм. Попередні рекорди були на Алясці у 1969 році та на сході Сибіру в 1973 році, але на 1—2 градуси менші.