Україна потрапила в топ-50 країн за рейтингом індексу електронної участі ООН

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Україна піднялася на 29 позицій у рейтингу індексу електронної участі ООН і посідає 46 місце.

Про це повідомила заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська на Ukraine Reform Conference — міжнародній події, присвяченій експертному обговоренню прогресу реформ в Україні.

«Сьогодні Україна посідає 46 місце зі 193 країн світу — учасниць рейтингу. Лідерами цього рейтингу є Естонія, Південна Корея, США, Японія та Нова Зеландія», — розповіла вона.

За словами Рабчинської, у 2022 році Україна планує увійти до топ-20 країн рейтингу. Для цього Мінцифри готує до запуску онлайн-платформу «ВзаємоДія» за підтримки програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа.

Зазначимо, рейтинг електронної участі ООН вимірює електронну участь відповідно до трирівневої моделі: використання інтерактивних послуг для надання інформації урядами громадянам, взаємодія та консультації з громадянами та участь громадян в процесах ухвалення державних рішень.

«Громадяни отримають доступ до таких сервісів: е-звернення та запити на публічну інформацію, е-консультації з громадськістю, е-петиції до Кабміну, е-конкурси проєктів та програм інститутів громадянського суспільства, е-вибори членів громадських рад при органах виконавчої влади, а також конкурси проєктів Всеукраїнського громадського бюджету», — уточнили в міністерстві та зазначили, що перші сервіси очікуються до кінця 2020 року.

Також задля покращення позиції в рейтингу Мінцифри запровадить інтернет-голосування на виборах та референдумі, зокрема, і-voting на президентських виборах 2024 року.

Наразі триває робота над розробкою нормативної бази та опрацьовуються пропозиції щодо цифровізації процесу референдуму, а саме е-збору підписів та е-голосування.

За ініціативи Мінцифри Державна служба статистики та Центр розвитку інновацій проводять статистичні спостереження й дослідження, щоби глибше зрозуміти проблематику громад та органів державної влади і місцевого самоврядування у сфері е-демократії та запропонувати план дій на загальнодержавному та регіональному рівнях.

Окрім цього, Мінцифри надає свої пропозиції до законопроєкту «Про публічні консультації», розробленого Мін’юстом, що дозволить представникам органів влади проводити е-консультації централізовано.