Телеканал ZIK позапланово перевірять через анонс телемарафону «Реванш соросятні»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Телеканал ZIK позапланово перевірять через анонс телемарафону «Реванш соросятні»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу ZIK з пулу Віктора Медведчука через анонс телемарафону «Реванш соросятні».

Про це йдеться на сайті регулятора.

Анонс телемарафону транслювали 11 та 12 листопада. Його тривалість — 2 хвилини 33 секунди. У Нацраді кажуть, що вислови у відео розпалювали ворожнечу стосовно «соросят» та тих, у кого є громадянство США. Регулятор наголошує, що в анонсі задіяні методи маніпулювання свідомістю — «соросят» та громадян США звинуватили у трагедіях українців з 2014 року.

У Нацраді зазначили, що такі заяви загальнонаціонального каналу можна розглянути як підбурювання до насильства.

«Телеканал, виготовляючи та поширюючи подібні висловлювання, має враховувати загальну напружену ситуацію в Україні [...] й те, що деякі повідомлення можуть формувати негативний образ партнерів і союзників України в боротьбі з агресією Російської Федерації», — додав регулятор.

Хто такий Джордж Сорос і «соросята»?

Сорос — це американський фінансист та меценат. Йому нерідко приписують роль ляльковода у світовій політиці. У пострадянських країнах Центральної і Східної Європи він створив і фінансує мережу фондів, роздаючи через них ґранти на підтримку демократії та руху за права людини. З цієї причини Сороса часто звинувачують у тому, що він втручається у внутрішню політику іноземних держав. Україна не виняток. Тут він фінансує фонд «Відродження» (частина мережі «Відкрите суспільство») і вкладає гроші в українські компанії — у партнерстві з інвестиційним фондом Dragon Capital Томаша Фіали. На початку 2020 року в ужиток увійшло слово «соросята» — так анонімні Telegram-канали називають уже не тільки тих, хто отримує стипендії та ґранти його фонду, але й міністрів уряду Олексія Гончарука, депутатів партії «Голос» та журналістів видання «Новое время», яке належить Томашу Фіалі. Апогеєм хрестового походу проти його впливу став марафон «Тхне Соросом», який 28 лютого провів телеканал ZIK.