«Кричуще порушення прав людини та християнських цінностей». Глава ПЦУ Епіфаній засудив домашнє насильство

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Кричуще порушення прав людини та християнських цінностей». Глава ПЦУ Епіфаній засудив домашнє насильство

Палінчак Михайло / УНІАН

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній засудив домашнє насильство і закликав українок не мовчати про побої та знущання з боку своїх чоловіків. Священник назвав жорстокість і агресію в родинах «кричущим порушенням прав людини та християнських цінностей», як і будь-яке інше насильство.

Про це Епіфаній написав у Facebook.

«В Україні є проблема з домашнім насильством. Прийняття, усвідомлення проблеми — це хоч дуже важкий, але вже перший крок до вирішення складної ситуації. Українці та українки вже вирішили сказати «ні» насильству в сім’ї», — зазначив священник, посилаючись на статистику звернень через домашнє насильство.

За даними Міністерства соціальної політики, у 2019 році поступило понад 130 тисяч таких звернень, що на 15% більше, ніж було торік. Таким чином, переконаний Епіфаній, зростає тенденція розповідати про проблему. За даними генпрокурора Ірини Венедіктової, внаслідок пандемії коронавірусу кількість випадків домашнього насильства зросла вдвічі.

«Це кожна пʼята жінка в Україні, яка стикалась із тією чи іншою формою насильства. Страждають від цього й чоловіки, проте 90% жертв домашнього насильства — це саме жінки», — підкреслив глава ПЦУ.

Епіфаній також запевнив, що насильство протилежне любові та руйнує родини, і закликав у разі нерішучості звертатися до церкви, яка допоможе вирішити проблему.

«Звертаюсь до кожної українки: не мовчіть і не терпіть насильства над собою та своїми дітьми», — написав він.

Примітно, що Російська православна церква має дещо іншу позицію з приводу домашнього насильства. Як повідомляє Meduza, наприкінці 2019 року РПЦ закликала не ухвалювати закон про захист жінок і дітей, оскільки проєкт має «явну антисімейну направленість» і «фактично вводить особливу кару за сімейне життя».

Проти законопроєкту виступив і голова РПЦ патріарх Кирило. За його словами, під виглядом боротьби із «сімейним неблагополуччям» намагаються «узаконити вторгнення в сімейне життя сторонніх сил».