Серіал «Хід королеви» від Netflix призвів до нової моди на шахи. В мережі можна пограти проти цифрової Бет Хармон

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Серіал «Хід королеви» від Netflix призвів до нової моди на шахи. В мережі можна пограти проти цифрової Бет Хармон

Скриншот з т/с «Хід королеви»

Телесеріал «Хід королеви», що розповідає про історію життя та становлення як шахової чемпіонки сироти Бет Хармон, не лише б’є рекорди з популярності, але й повертає до життя моду на шахи. Зокрема, до американців зацікавлення цією грою повернулося вперше з 1970-х.

Про це розповідає The Wall Street Journal.

«Хід королеви» у жовтні переглянули понад 60 млн сімей — наразі це один з найпопулярніших серіалів Netflix. Через місяць після прем’єри пошукові запити стосовно шахів у Google збільшились вдвічі. Також зросли популярність онлайн-платформ для гри та попит на шахові набори.

Серіал знятий за мотивами однойменного роману Вальтера Тевіса 1983 року. Він розповідає вигадану історію про сироту Бет Хармон, яка зростає в дитячому будинку в Кентукі 1960-х і бачить шахові схеми у своїй голові. Героїня заради грошових призів виграє локальні чемпіонати, а потім виходить на світовий рівень і паралельно бореться з залежністю від транквілізаторів, до яких звикла в притулку.

За даними шахового сайту chess.com, його відвідуваність у листопаді б’є всі рекорди й становить понад 100 тис. користувачів щодня. Попередній вибух відвідуваності стався під час весняних локдаунів.

Зокрема, на цьому сайті можна пограти проти цифрової Бет Хармон різних періодів життя. Новачки можуть спробувати свої сили з 8-річною дівчинкою, яка лише починала вивчати шахи в жорстких умовах сирітського дому, а більш досвідченим гравцям можна спробувати побити 20-річну гросмейстерку Хармон.