Лукашенко вважає, що його реально усунути від влади: Це може зробити народ на основі Конституції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко вважає, що його реально усунути від влади: Це може зробити народ на основі Конституції

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його «реально» відсторонити від влади — це може зробити тільки білоруський народ на основі Конституції. Його заяви наводить держагентство БелТА.

«Президента Білорусі можна усунути від влади. Це реально. Підказую шлях — він один, інших немає: тільки білоруський народ це зможе зробити на підставі тих законів, які сьогодні існують, і білоруської Конституції», — сказав Лукашенко.

Він також заявив, що Захід хоче залучити Росію до повалення влади в Білорусі, але не знає, як це зробити.

Коментуючи протести у країні, Лукашенко сказав, що білоруси довели здатність відстояти суверенітет своєї країни та її територіальну цілісність. «Поточний момент можна оцінювати по-різному. Але для нас очевидно одне — білоруси, як це завжди бувало в минулому, довели свою здатність відстояти суверенітет країни, традиційні цінності та територіальну цілісність», — сказав він.

Нагадаємо, раніше Мінськ представив ОБСЄ та Росії свій план виходу з політичної кризи, який включає проведення конституційної реформи до 2022 року, послаблення влади президента на користь уряду і парламенту, а після ухвалення поправок — повторні вибори президента і парламенту. Лукашенко згодом заявив, що готовий віддати понад 70 своїх повноважень органам влади на різних рівнях.

В уряді Білорусі створили спеціальну робочу групу, яка працюватиме над розширенням повноважень Ради міністрів і місцевої влади. Це схоже на перші деталі конституційної реформи, яку пропонує Лукашенко.