Білоруська автокефальна православна церква наклала анафему на Лукашенка. Він повинен «покаятися»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Білоруська автокефальна православна церква наклала анафему на Лукашенка. Він повинен «покаятися»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Білоруська автокефальна православна церква наклала анафему на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це оголосив архієпископ Святослав Логін під час богослужіння в соборі святого Кирила Туровського в Торонто (Канада).

У тексті анафеми, розміщеному на сайті церкви, наголошено, що Лукашенко, якого називають «диктатором» і «мучителем», переслідує та вбиває білорусів, а також разом із союзниками здійснює «криваві розправи» щодо мирного населення.

У церкві наголошують, що вони поза політикою, але не можуть «просто спостерігати за геноцидом білорусів». Лукашенка відлучать від церкви, допоки він не покається.

«Владою, даною нам від Бога, ми відлучаємо від Святої Православної церкви і оголошуємо анафему колишньому президенту Олександру Лукашенку, хоча він носить християнське ім’я і належить до Православної церкви лише за народженням, забороняємо йому таїнства Христові, згадувати його у православних богослужіннях і молитвах до повного каяття перед Церквою та білоруським народом», — наголошено у тексті анафеми.

У церкві згадали й про роль Росії у придушенні мирних протестів: «Це насильство і приниження правопорядку відбувається за підтримки східного сусіда Білорусі, який називає себе «православним» і «старшим братом», але весь цивілізований світ підтримує боротьбу білоруського народу за свої права».

Білоруська автокефальна православна церква наразі не має офіційного статусу автокефалії. Вона перебуває в еміграції з 1944 року.