Країни-члени G20 домовилися заморозити борги бідних країн та виступили за рівний доступ до вакцини від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Країни-члени G20 домовилися заморозити борги бідних країн та виступили за рівний доступ до вакцини від коронавірусу

Sebastian Pani / picture alliance via Getty Images

У Саудівській Аравії завершився перший в історії онлайн-саміт країн-членів «Великої двадцятки» (G20). На ньому лідери держав домовилися заморозити борги бідних країн до середини 2021 року.

Про це пише Reuters.

У спільній заяві лідери 20 найбільш економічно сильних держав світу закликали приватних кредиторів та спонсорів взяти участь в ініціативі щодо заморозки боргів бідних країн. Загалом ця ініціатива вже дозволила 46 країнам відкласти виплату близько 5,7 мільярда доларів боргів у 2020 році та спрямувати ці кошти на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Окремо було згадано і про доступ до вакцини від коронавірусу. Країни-члени G20 зазначили, що сприятимуть забезпеченню поставок вакцин усім людям у світі, незалежно від рівня доходів, щоб не створювати розбіжності між багатими та бідними.

«G20 однозначно визнає: якщо ми залишимо якусь країну позаду, ми всі залишимося позаду», — зазначив міністр фінансів Саудівської Аравії Мохаммед аль-Джадаан. Саме Саудівська Аравія головувала в G20 у 2020 році. Наступного року головування перейде до Італії.

  • У вихідні 21—22 листопада Саудівська Аравія провела віртуальний саміт «Великої двадцятки» — до її складу входять 19 країн з найбільш розвиненими економіками та Європейський Союз.