ЄСПЛ ухвалив рішення на користь України у позові пенсіонерів з Луганська, які вимагали поновити їм пенсії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄСПЛ ухвалив рішення на користь України у позові пенсіонерів з Луганська, які вимагали поновити їм пенсії

Pixabay

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь уряду України та визнав неприйнятною заяву шістьох пенсіонерів з окупованого Луганська, які вимагали поновити їм виплати пенсій. Про це заявив уповноважений з питань ЄСПЛ у Мінʼюсті Іван Ліщина у Facebook.

Заявники звернулися до адміністративних судів, аби оскаржити постанову Кабміну, яка припинила виплату їм пенсій, допоки окуповані території не будуть знову під контролем уряду України. Адміністративні суди трьох інстанцій частково задовільнили цей позов — вони визнали, що Кабмін вийшов за межі своїх повноважень, ухвалюючи це рішення. Пенсіонери звертались до багатьох органів із вимогою поновити виплати на підставі цих судових рішень, але їм відмовляли. Також вони зверталися до судів із позовом про незаконну бездіяльність виконавчих органів, але й тут їм відмовили.

Врешті вони звернулись до ЄСПЛ і заявили про порушення їхнього права на справедливий суд. Європейський суд визнав їхню заяву неприйнятною як таку, що очевидно необґрунтована. Він також зазначив, що заявники не звернулись із позовами про поновлення платежів до відповідних судів.